Мартин Димитров: В България има партии, които искат да върнат страната в Съветския съюз. Затова всички паметници трябва да бъдат съборени

България отблизо

Като народен представител съм внесъл законопроект всички монументи на тоталитарните режими – и персонално на комунистически режим, да бъдат премахнати. Това включва и паметниците на Съветския съюз. Това е законопроект, който генерално решава въпроса. Законопроектът е внесен преди време, вече минаха няколко месеца. Не се разглежда, защото още е в процес на консултации кой би го подкрепил. Искам да бъде приет, затова търся начин как това да се случи.

Това заяви депутатът от ДСБ Мартин Димитров.

Такива паметници като МОЧА нямат място в България. Първо, защото съветски войници не са загинали на територията на страната ни. Освен това, България беше окупирана от Съветския съюз, а не освободена в този период. Освобождението от Руската империя от турско робство не трябва да се бърка със Съветския съюз. Двата периода трябва ясно да се разграничат.

Комунизмът е донесъл само нещастия на България. Голяма част от интелигенцията беше или пратена по лагери, или осъдена и убита от Народния съд. Комунизмът превърна България от една развита европейска водеща страна в една от последните по доходи и развитие. В момента полагаме огромни усилия да се върнем там, където бяхме – сред развитите страни.

И в България, и в Европа има процеси, които не трябва да се подценяват, защото са обезпокоителни. Пак казвам – в България има партии, които искат да върнат страната в Съветския съюз. Трябва да направим всичко възможно да обясняваме на хората какви са рисковете и какво би се случило, защото демагогията понякога звучи привлекателно. Тя е опасна, но представянето ѝ може да звучи привлекателно. Затова всяко подценяване е сериозен риск.

По този начин бе подценен и Брекзит – и във Великобритания, и от целия Европейски съюз. Виждаме колко лош беше крайният резултат и за тях, и за общността. Това е пример за тема, която бе подценена, а не трябваше.

Източник: Фрогнюз

Tagged

1 thought on “Мартин Димитров: В България има партии, които искат да върнат страната в Съветския съюз. Затова всички паметници трябва да бъдат съборени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *