Мая Манолова призова Бойко Рашков да разкрие цялата истина за управленската мафия!

България отблизо

Призовавам министър Рашков да насочи своите усилия и към КФН, и към всички далавери на бившето управление. Да влязат и да проверят – „Икономическа полиция“ и съответните БОП и ДАНС, как са издавани парите и имат ли те покритие или държавата ще пие чаша студена вода.

 

Това заяви пред Dir.bg Мая Манолова съпредседател на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ по повод разкритията за злоупотреби при финансиране на строежа на АМ „Хемус“, както и в други сектори.

Манолова коментира още и скандала с доставката и съхранението на машините за гласуване. 

-Г-жо Манолова, как ще коментирате скандала с АМ „Хемус“? Вие бяхте председател на Комисията по ревизията в предишния парламент, вероятно знаете и повече подробности… 

– Разследването и на МВР, и на регионалния министър Комитова, на кражбите в „Автомагистрали“ са по сигнал от Комисията по ревизия в 45-ия парламент. Огромна папка изпратихме и на МВР, МРРБ и прокуратурата. И е добре, че и министър Рашков, и министър Комитова, се задействаха, за да покажат цялата истина за инхаус далаверите в управлението на ГЕРБ. Всъщност ние бяхме жертви на едно инхаус управление на Борисов, като от вчера – от снимките от спалнята на премиера, от чекмеджето с пачките, се вижда и кой е хаосът. Инхаус с управление хаос в къщата на премиера.

Всъщност въпроса, който си задават хората, тъй като вече свикнахме на всякакви подобни кадри от чекмеджетата на властта, е откъде се пълнят тези чекмеджета. Единият отговор е от дейността на „Автомагистрали“. Наистина е скандално как едно строителство, което струва 80 млн. лв., е разплатено и изтеглено кеш – 3/4 от него – 60 млн. лв. И това е само от Лот 5 на АМ „Хемус“. Ясно е, че ще се строи с другите 20 млн. лева, затова пътищата са в такова състояние, затова строителството по време на ГЕРБ е ремонт на ремонта, защото се строи с 25% от цената на строителството. Виждаме как парите се прехвърлят на социално слаби и на криминално проявени лица, на фирми фантоми и след това потеглят в ясна посока – към чекмеджетата и за купуване на гласове.

За да се случи цялата тази схема, разбира се, са необходими услугите на банка, която очевидно е близка до премиера, след като тегленето на 60 милиона лева в брой не е било сигнализирано в съответните органи. Но тук със сигурност, казвам го като председател на Комисията по ревизията, има и близки до премиера застрахователни компании, които са издавали застрахователни полици, които гарантират изпълнението на лотовете на АМ „Хемус“, но също така и да гарантират авансите, които АПИ е превела на „Автомагистрали“, а те от своя страна на други частни изпълнители. В Комисията по ревизия установихме, че 1 400 000 000 лв. са разплатени авансово и те не са обезпечени с банкови гаранции, а със застрахователни полици. Част от тези раздадени авансово 1 400 000 000 лв. също вероятно са изтеглени кеш или са преведени по сметки в чужбина, т.е. строителство с тези публични пари няма да се прави и тези пари са се насочили към чекмеджета и олигарси. На нас не ни е известно кой застраховател разполага с възможностите да реализира такова покритие. Въпросът към Комисията за финансов надзор е, че това е нов пазарен продукт в застраховането, за който те едва ли не, не могат да гарантират, но КФН е регулаторът, контролният орган, който точно трябва да следи за работата на застрахователните компании.

Затова призовавам министър Рашков да насочи своите усилия и към КФН. Да влязат и да проверят – „Икономическа полиция“ и съответните БОП и ДАНС, как са издавани застрахователни полици и имат ли те покритие или държавата ще пие чаша студена вода.

След като авансите през кухи фирми на социално слаби лица се теглят в кеш, е много интересно как застрахователите ще ги разплатят, за да не бъде ощетена държавната хазна. Това е и социалната политика на ГЕРБ. След като 12 години не вдигнаха пенсиите, сега решиха, че ще уредят няколко социално слаби лица с 60 милиона лева, които повече никога няма да влязат в държавната хазна. И пенсионерите, които едва свързват двата края и се чудят кое първо да купят – храна или лекарства, могат да си направят съответните изводи как 60 милиона лева са отишли в социално слаби хора.

– Авансово даваните пари са били за доставка на материали, за наем на строителна техника и за проектиране. Не е ли било по-изгодно да се закупи строителната техника, отколкото да се плаща наем? 

Всичко това се налага, защото реално истинските изпълнители на строителството са под прикритие, замаскирани, те са анонимни. Официален изпълнител е „Автомагистрали“, които разполагат с 50 строителни работника, 20 пътни инженери и никаква техника. Реално „Автомагистрали“ се водят изпълнител на лотовете на „Хемус“, но в действителност са други фирми, които всъщност са прибрали парите и са ги пренасочили към трети фирми, които са ги изтеглили кеш.

– Как се теглят толкова пари кеш? 

– Премиерът отрече да е собственик на банка, но очевидно има близка до властта банка, която е позволила 60 милиона лева да изтеглят кеш. Това са и близки до властта застрахователни компании, които застраховат аванси за 1 400 000 000 лева. Очевидно всичко това е една схема и тегленето в брой и процедурата инхаус и застрахователните полици, тъй като все още разкритията за застраховките не са станали публично известни. Още веднъж призовавам министър Рашков да влезе в КФН, за да се види как са контролирали застрахователи, които са издавали полици за 1 400 000 000 лева. Не призовавам да се обърне към прокуратурата, защото прокуратурата вече е сезирана от нас за всички тези нарушения, но се съмнявам, че са предприети действия.

– Ако „Изправи се. БГ! Ние идваме!“ влезе в новия парламент, на какво ще иска ревизия? 

– Ние започнахме с „Автомагистрали“, с безобразия в предприятието за язовири, ДКК, ББР, кражбите в дърводобива, вноса на боклук, държавните дружества в енергетиката, заради чието управление на тока поскъпна три пъти. Ще продължим докрай разследванията, които сме започнали. Всичко това ще бъде надлежно завършено от Комисията по ревизия. Ние сме наясно и вече тръгнаха изявления от ГЕРБ, че те ще препятстват този процес. И за това е натискът върху „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и всички спекулации, че сме на ръба. Важното е „Изправи се.БГ! Ние идваме“ да бъде част от този процес, защото ние няма да позволим връщане на ГЕРБ и ДПС. Ще разкрием чрез Комисията по ревизията цялата схема за кражбите и злоупотребите в България.

– Има и още един скандал, който върви паралелно – за доставката и съхранението на машините. Какво е Вашето мнение? 

– Борисов води целенасочена кампания срещу машинното гласуване. След като ГЕРБ и ДПС бяха убедили ИТН и БСП да гласуват решение, което да задължи секционните комисии да броят всички разписки във всички секции и протоколите от броенето да са официална част от окончателния протокол, ние от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ обжалвахме пред ВАС и осъдихме ЦИК. Сега Борисов продължава да всява недоверие у хората към машинното гласуване. Истината е една – самия Борисов го е страх от изборните резултати. Той не е свикнал да прави честни избори. Призоваваме всички български граждани да отидат да гласуват. Целта на Борисов и на спекулациите с машинното гласуване е в изборните секции да отидат само платените му орди, платени с парите от „Автомагистрали“.

На ГЕРБ повече им отива „Ред в инхауса“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *