МВР шефът обяви: Ще се справим с протестите!

България отблизо

Ще се справим и с общонационален протест. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ новият вътрешен министър Христо Терзийски по повод обявения за днес общонационален митинг пред Министерския съвет.

„Ако имахме организатор на протеста в София, който спазва закона и каже на тази дата ще направя мероприятие и ще затворя дадено кръстовище, щяхме да направим съвещание и ще знаем неговите намерения. Ако имаме предварителна информация, ще вземем мерки, така че едната страна да няма съприкосновение с другата“, поясни той.

Терзийски призова тези, които протестират, да спазват правилата и да не влизат в пространството на останалите граждани и коментира снощния случай, при който шофьор бутка протестиращ при блокиране на кръстовището на Ректората.

„Човекът с черния джип е искал да мине през кръстовището на Ректората, не е знаел, че е блокирано. Няма разрешение за шествията. Опитваме се да помагаме на другите граждани“, каза вътрешният министър.

„Щом и двете страни са недоволни значи сме си свършили работата. Нямаме информация за това къде и колко хора ще се съберат днес, но имаме организация“, каза още министър Терзийски.

В социалните мрежи се призовават хората да започнат да се събират за общонационалния митинг още в 10.00 ч. като официалният час на протеста е 19.00 ч. Според заявките блокади ще има през целия ден на различни места в столицата. Организаторите призовават хората да си носят палатки, чадъри, одеала и дрехи, защото щели да останат пред Министерския съвет до постигане на исканията си.

Терзийски коментира и как полицаите ще бъдат компенсирани за извънредния им труд по време на протестите.

„Първата ми задача беше да разговарям с полицейските синдикати. Една от темите беше ненормираното работно време. Нашите служители са два вида – тези, които работят по график и тези на смени, на ненормиран работен ден. Направихме бързи крачки към промяна в Закона на МВР, където да отпаднат норми, така че да ни позволят в цялост изплащането на извънработния труд. Специално досега те се компенсираха с 12 дни допълнително отпуска. Финансовият министър пое ангажимента, че ще ни бъдат отпуснати над 65 млн. лв. годишно. Надявам се промяната в закона да влезе в сила от 1 януари 2021 г.“, каза министърът на вътрешните работи.

Терзийски каза още, че е взел бързо решението на стане министър и след това няма да се връща в системата на МВР.

„Бях на „Росенец“ като полицейски ръководител, за да планираме мерките за сигурност. Това не са сгради, които можеш да обезпечим лесно. Не беше толкова мирно и тихо, имаше доста обидни реплики от едната към другата страна“, каза Терзийски.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *