Медведев твърдо: Имаме едно тихо, но страшно оръжие, време е да го използваме!

Свят

Руските продукти са напълно достатъчни, за да задоволят напълно вътрешните нужди на страната. Възможни са доставки до други страни, но само до приятелски. Това каза заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в своя Telegram канал. 

„Разнообразните и вкусни руски продукти са достатъчни, за да задоволят напълно нашите вътрешни нужди“, пише Медведев.

Медведев увери, че властите ще продължат приоритетно да оказват помощ на фермерите. „Приоритет при доставките на храни е нашият вътрешен пазар. И контролът на цените. В същото време държавата ще продължи мащабно и системно подпомагане на фермерите“, коментира Медведев.

В същото време, според заместник-ръководителя на Съвета за сигурност, Русия ще търгува с храни и култури само с приятелски страни.

„Ще доставяме храна и реколта само на нашите приятели. Ще продаваме както за рубли, така и за националната им валута в договорени пропорции“, написа политикът.

„Ние няма да доставяме нашите продукти и селскостопански продукти на нашите врагове и няма да купуваме нищо от тях.“

В същото време Медведев подчерта, че въпреки че Русия не купува редица западни хранителни продукти от 2014 г., „списъкът със забранени за внос продукти все още може да бъде разширен“.

Говорейки за продоволствената сигурност, заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация подчерта, че много страни зависят от хранителните доставки от Руската федерация и това, по думите му, е „тихо, но страшно оръжие“.

„Спомням си, че през моето детство СССР купуваше зърно от Канада. Днес картината е съвсем различна: Русия е най-големият производител на зърно, заедно с Индия и Китай. И през последните години е най-големият износител на пшеница“, пише той.

 

„Така се случи, че продоволствената сигурност на много страни зависи от нашите доставки. Оказва се, че нашата храна е нашето безшумно оръжие. Тихо, но зловещо.“

Той припомни, че износът на руски селскостопански продукти „надвишава износа на истински оръжия, той възлиза на повече от 37 милиарда долара миналата година“.

Очертавайки мерките, които Русия може да предприеме в областта на хранителните доставки, Медведев отбеляза с ирония, че „оказва се, че сами ще закусваме“.

„Може би, ще споделим обяда с приятели, но няма да дадем вечеря на враговете си.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *