Международни експерти разкриха: Идват предсрочни избори в България!

България отблизо

Управляващата коалиция в България няма да издържи до следващите редовни избори през май 2021 г. и със сигурност предстои предсрочен парламентарен вот, най-вероятно след средата на следващата година.

Това ще се случи, понеже борбата с корупцията и спазването върховенството на закона ще вървят с много бавни темпове. По всяка вероятност, ще се появят нови афери и гейтове, които ще усложнят ситуацията.

Това са част от прогнозите на „Икономист интелиджънс юнит“ – анализаторското звено на групата „Икономист“, за развитието на България до 2024 г., разпространени в края на октомври. Издателите периодично публикуват подобни национални доклади, които бизнесът и политици използват да се ориентират какво да очакват от съответната страна в икономически и политически план, пише dnevnik.bg.

Според анализаторите, ще се активизират дребнавите и личностните конфликти между партиите в правителствената коалиция и особено вътре в партиите на „Обединени патриоти“. И това има потенциал да забави процеса на иначе продължаващи институционални и структурни реформи в периода 2020-2024 г. Но това напрежение няма да постави под въпрос основни елементи като валутния борд, данъчната политика, развитието на инфраструктурата, финансовия надзор или опитите да се подобри образованието, казват авторите.

Експертите смятат, че през оставащия период няма да има някакви големи ексцесии, но ще започне рязък спад на доверието към управляващите, заради въвеждането на нови такси и други непреки данъци, чрез които държавата измъква пари от джобовете на гражданите. По всяка вероятност ще се активизират и старите конфликти като този с медицинските сестри в здравеопазването. А държавата ще бъде принудена да измъква все повече пари от гражданите, защото икономиката буксува, и на всичко отгоре започва да изпитва  трудности във връзка с кризата, която започва да обхваща Европа и света.

Според международните експерти, България няма да въведе еврото поне до средата на следващото десетилетие, а може би и след това. Те предупреждават, че икономиката на България вече изпитва проблеми още преди реално да е започнал очакваният период на продължителен бавен растеж и криза в Европа. Според „Икономист интелиджънс юнит“ настоящата година ще завърши с добър растеж от 3.6% от БВП. Но експертите обясняват, че той се дължи не на икономиката, а на вътрешното частно потребление и солидните правителствени разходи (ръст от 3.9% за 2019 г.) на фона на намаляващи инвестиции. Преките чуждестранни инвестиции няма да имат реално увеличение, а дори се очаква и спад. При прогнозни 1.5 млрд. долара за 2019 г. реалните са 1.3 млрд., догодина прогнозата е за 2 млрд., но това е само прогноза и не е ясно дали реално ще има някакво увеличение.

Инфлацията се увеличава бързо, заради повишаващите се цени на енергията и горивата. А тези увеличени цени от своя страна водят до увеличаване цените на всички стоки, особено цените на хранителните стоки и на дрехите.

При това положение, правителството скоро няма да има никаква възможност да компенсира увеличаващата се инфлация с миниатюрно покачване на заплати и пенсии. Защото икономиката се движи на самотек. Износът спада, свежи пари няма. И при това положение правителството се ангажира да плаща за въоръжаване и за строителство на терминал за втечнен газ в Гърция.

С други думи, разходите се увеличават, а приходите намаляват. Което означава, че скоро в държавата няма да има свободни пари. При това положение, смятат анализаторите, най-вероятният сценарий е разпадането на управляващата коалиция и предсрочни избори.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *