Менда Стоянова: У нас няма сива икономика, а само усещане за такава!

България отблизо

У нас сивата икономика е намаляла до 4 процента. Даже на много места почти я няма.

Това „откритие“ направи баш финансистката в парламента Менда Стоянова.

В обществото ни се създавало усещане за сива икономика. А това не било точно така.

А стига с това усещане! Според Лиляна Павлова корупцията у нас била усещане. Според Борисов също.

Изобщо непрекъснато се опитват от екрана да ни убедят, че „Совите не са това, което са“ и това, което виждаме всеки ден е просто някакво си усещане. Което ни го набиват в главите кои? Комунистите, разбира се! Ако не е опозицията в парламента, то всичко в България ще върви по мед и масло.

Колкото до усещането за сива икономика и борбата с нея, която вече е стигнала невиждани успехи, тя е само в главите на тези, които нямат връзка с живия народ и не знаят как живее и как оцелява той.

Не е ясно откъде са получени данните за борбата със сивата икономика, вероятно от някаква измислна агенция, но видно депутатите ни хабер си нямат, че над 30 процента от българите работят нелегално.

Например в строителството. Честа практика е да се наемат от ден за ден и да твърдят, ако мине някой проверяващ, че само временно помагат на строежа. Надницата се плаща на ръка, а човекът има пари за деня, но няма нито здравни, нито социални осигуровки.

Същото е и в търговията. Особено с хора над 50 годишна възраст. Те са поставени пред избора или да не бъдат наети никъде, или да се съгласят да рабоят, но без договор. Хиляди продавачки висят по пазарите и малките магазинчета и получават само процент от оборота. През лятото пък сервитьорки часово се наемат на минимална работна заплата, като за тях остават и бакшишите – колкото си изкарат – толкова.

Това са най-големите ни отрасли, а там договорите са често химера. Не усещане за сива икономика, а направо тъмносива реална се вихри навсякъде.

В селското стопанство при събиране на реколтата също се наемат хора. Те превиват гръб от сутрин до здрач, но никой не подписва нищо с тях. Работата била краткосрочна, работодателите питали – нали не искате да даваме парите ви на държавата, а да си останат за вас. И наивниците клатели доверчиво глави.

Счетоводители, съкратени от фирмите и на възраст над 50 също се съгласявали на услуги срещу хонорар.

Практиката в малките медии пък е  масово да се работи на хонорар, даван под масата. Журналисти от години нямат и ден стаж, а медиите не плащат осигуровки. Същото правят и в ай ти сектора. Големите риби са на договор, а хилядите хора, които работят за наши и чужди фирми от къщи, пият по една студена вода. И докато здравните осигуровки все пак могат да си ги платят на ръка, със социалните не е лесно. Трябва да се регистрираш като самоосигуряващо се лице, трябва да имаш фирма, да търсиш счетоводител, пък подаянията, които получаваш, не стигат нито за осигуровки, нито за счетоводство. Само колкото да преживяваш.

Менда Стоянова имала усещане, че сива икономика няма.

А ние пък кой знае защо имаме усещане, че държава няма!

Автор Станислава Славова , istinata.net

Tagged

5 thoughts on “Менда Стоянова: У нас няма сива икономика, а само усещане за такава!

  1. Усещане ли? На вас ви трябва в гърбината една здрава дряновица.

  2. Ех,Мндо,да ти имах сензорите и усещането.Ти и в дупката на кенефа да се завреш,пак няма да усетиш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *