Мика Зайкова: Бясна съм от това тъпоумно решение на правителството „Петков“! Провалят България!

България отблизо

„Ядосана съм, но не заради вас, а за това, което правителството реши. Отказват се от договора с руснаците, с Газпром. Е, като се отказват, имат ли други договори, защото 3 милиарда кубически метра природен газ ползваме, като 2/3 са от Русия.

Второ, имаме ли път, по който да докараме някакъв алтернативен газ, ако изобщо намерим такъв, който и да е евтин, колкото на руснаците?“

Така започна Мика Зайкова анализа си пред БНТ.

„Държавата трябва да обяви дефол. Ние сме най-бедната държава. Вижте, че германците не казват „не“. Все още не са казали „не“. Трябва да се мисли, преди да се говори. Мълчанието е злато, каза още Зайкова.

Тя припомни, че 2/3 от газта е руска, 43% от петрола е руски.

Според Зайкова тя не е против това да се каже от премиера, а кога ще се каже.

„Важното е кога ще го кажеш. Ако предварително си си осигурил газ, никой не ги е бил през устата през март, при положение, че договорът е до края на годината. Ние нямаме ресурси, нямаме пари и време“, каза още тя.

Тя припомни, че 92% от фирмите в България са малки и средни.

Да не мислите, че азерите ще ни дадат газта. Украйна разорена ли е – разорена е. Ще имаме ли редки метали? Като почнат тия малки фирми да фалират, няма да има доходи. Откъде пенсии?“, изброи финансистката.

Тя предложи, че премиерът Кирил Петков е трябвало първо да договори ресурси от друго място.

„Седни и се разбери с азерите, с Дубай, разбери се с турците. Можем ли през Турски поток да прекарваме такива количества газ. Много искам да повярвам на г-н Петков, но на гърците не вярвам.

Не е важно да го кажеш, а кога. По-добре е, както казва народът, мълчанието е злато. Защо се правим на по-католици от папата? Не искам да плаша хората, но това, което те направиха, че има още 9 месеца от тоя договор и ние да кажем, че няма да преговаряме“, каза още Зайкова.

Пречат ни тъпоумните ни управляващи. Не може да оставиш България в такова положение. Малки и средни фирми, които нямат никакви финансови резерви.

Планът за възстановяване – ако бяхме сложили повече проекти. Не искам да бъда лош пророк, но инфлацията ще бъде нагоре.

Не санкциите и не войната ни е виновнавиновно ни е това, което се случи преди войната“, коментира тя.

„Казват, че инфлацията била привнесена, не е привнесена, тя е родена от тъпоумие. Енергийните ресурси ще вървят нагоре, но ние не сме ги решили, ако се бяхме договорили с азерите. Трябва да знаеш времето и мястото когато да правиш едно действие“, каза още Зайкова.

По думите ѝ трябва да има корекция на отношенията ни с Русия.

„Дълбока корекция, защото ресурсите са там, само че войната е тук и това е противоречие, което България сама не може да го реши. Трябва да го решат европейците“, смята тя.

Зайкова каза още, че не е виждала Плана за възстановяване. Тя посочи, че никой в парламента от колегите ѝ, които е питала, също не го е виждал.

Тя разкритикува и плановете на Томислав Дончев и на Атанас Пеканов.

„Инфлация по-малка от 25-30% не трябва да чакаме. И ако някой си мисли, че през юли месец тя ще започне да спада, греши. Няма никакви предпоставки, че цените на продуктовите стоки ще спадат. Ако ние не успеем овреме да договорим тези продукти, които взимахме от Русия, да ги взимаме от друго място на разумни цени, ще има фалити, ще има понижаване на доходите“, прогнозира Зайкова.

Тя коментира и Европейския съюз (ЕС).

„За състоянието на ЕС в икономическата част виновна е ЕК и ЕЦБ. Те нищо не предприеха. Ние сме във валутен борд, но съотношението евро-лев зависи от тях. Те просто стоят и чакат. Фед вече взе мерки. Поне да гледат какво правят американците“, заяви тя гневно.

Tagged

1 thought on “Мика Зайкова: Бясна съм от това тъпоумно решение на правителството „Петков“! Провалят България!

  1. След забрана за общуване с руснаците, издадена императивно и пряко от мустафата, какво друго да очакваме …
    На шепа народопродажници е заповядано да закопаят всячески собствения си народ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *