Мика Зайкова ексклузивно: Премиерът мрънка, а едни хора ще се почувстват много излъгани. Давам месец на правителството и всичко ще лъсне!

България отблизо
Мерките на правителството са тотален хаос. Нищо не се разбира от неясното мрънкане на премиера. Ще доведат до по-висока инфлация, а не намаляване на цените. Всичко се започва от 1 юли, но не се знае кое ще стане. Това се прави нарочно. Там има хора, които разбират… На Националния съвет за тристранно сътрудничество хората ще се почувстват много излъгани.

Това заяви в интервю за ФрогНюз Мика Зайкова по повод обявените от правителството антикризисни мерки днес.

 

Ето и цялото интервю:

 

Госпожо Зайкова, днес официално станаха ясни антикризисните мерки на правителството срещу високата инфлация. Ще проработят ли? 

 

Всичко е пълна какафония. Първо – ако си спомняте само, за да спре протеста на работодателите, Кирил Петков обеща нещо – 80% от повишението на цената на тока над сумата от 200 лв. за мегаватчас да се плащат на работодателите, да се плаща газа над определената цена 100%. Да го виждате в тия мерки? Такова нещо там няма. Де факто няма подкрепа за бизнеса.

 

Намаляването на ДДС няма да доведе до намаляване на цените. Нулевото ДДС не значи, че хлябът ще бъде намален с 20%, защото част от парите ще останат при търговеца и не се знае каква цена ще сложи този, който го произвежда. За газа няма нищо. Ако бяха субсидирали газа, тогава и разходите на производителите на хляб щяха да се намалят.

Всичко е много неясно. Всичко се започва от 1 юли, но не се знае кое ще стане. Другият проблем е с пенсионерите.

 

Точно това исках да ви попитам. Не се ли оказва, че на практика с товаа увеличение от 21% и заместването на добавката от 60 лева, която се получаваше досега, пенсионерите ще получават по-малко?

 

Не. Пенсионерите и сега вземаха 60 лева. Дали е добавка, или е вътре в пенсията няма значение. И най-бедните пенсионери взимаха пенсия от 370. Заедно с добавката от 60 лева общата сума беше 430 лева. Твърдят, че минималната пенсия в момента ще е 467 лева. Увеличава се с 37 лева, които представляват ръст от 4%. Не 20%. Няма ръст и от 10%.

 

Казват, че увеличението ще е средно. Това значи, че едни ще получат повече, а други – по-малко. Най-вероятно по-високите пенсии ще получат по-малко хора. Много е неясно всичко. Страшна бъркотия.

 

За замазване на очи ли става дума или за некомпетентност?

 

Това е направено нарочно. Там има хора, които разбират.

 

Защо? 

 

Защото така дават по-малко пари.

 

Но хората ще се усетят в някакъв момент…

 

Ще се усетят. Освен това не става въпрос октомври за преизчисляване през октомври на база 2х среден осигурителен доход 2021, а не можеш да разбереш за какво става въпрос. Явно ще има хора, които ще вземат по малко и на тях ще им увеличат с 6.1%. Абсолютна бъркотия е. Мъча се да вникна и да разбера.

 

Това не са антиинфлационни мерки. Тези мерки се стремят да запазят нивото на потребление такова, каквото е в момента, което означава, че инфлацията може и да расте.

 

Точно това казаха всъщност и протестиращите днес превозвачи – че ще се стигне до по-висока инфлация по този начин. 

 

Да. И това с 25 стотинки на всяко зареждане е много гаден пиар. Отиваш, зареждаш, свалят ти 25 стотинки… Това не може да се администрира, няма отчетност и остава една отворена врата за злоупотреби.

 

Абсолютно съм сигурна, че свалянето на ДДС няма да има този резултат. Вие видяхте опита със свалянето на ДДС на ресторантьорите. Нямаше никакъв ефект. Тука ще има слаб ефект, но хлябът от 2.50 лева ще стане 2.30 – 2.40 лева.

 

Скоро вероятно ще има Национален съвет за тристранно сътрудничество. Хората ще се почувстват излъгани.

 

Защо? 

 

Защото спряха протеста си, понеже им обещаха, че при сметки за ток над 200 лева ще се плащат 80% и всичко, което е газ, ще се поема 100%. Тук нямаше такова нещо. Вие чухте ли?

 

А какво ще се случи? 

 

Не знам. Ще се оправдаят с това, че свалят ДДС на горивата и да се оправят работодателите така, както могат. Така си мисля. Мерките са хаотични, неясни. Те са проинфлационни, а не антиинфлационни и едва ли ще доведат до поевтиняване на нещо.

Мъча се за какво става въпрос, но ми е малко трудно. Вие чухте ли как ще бъде обложена свръхпечалбата на енергийните дружества? Кое ще бъде свръхпечалба? Не чух. Има много, много неясни неща. Затова трябва да минат през Народното събрание, да има законодателни промени за ДДС и тия печалби и не знам как ще стане.

 

Акцизът зависи от Европейската комисия. Все още те не са подали иск към ЕК за намаляване на акциза. Това означава, че и 1 юли въпросът едва ли ще бъде решен. Мъча се да вникна в тия неясни мрънкания на премиера за какво става въпрос.

 

интервю на Джесика Вълчева

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *