Проф. Витанов: Русия нанесе тежък удар на Киев! Руската офанзива продължава!

Свят

Проф. Николай Витанов разкрива нови изменения в обстановката на конфликта в Украйна. Кой подобрява и кой влошава позициите си вижте в анализа му.

Сега за войната.

1. Разбрахме се вече – войната ще е дълга и ще се развива бавно. Защо? Като следствие от принципа на поробването на Хакен е стабилизиран сценарий на бавно изменение на обстановката. Затова.

2. Проверка на офанзивите и контраофанзивите.

Руската офанзива. Основна цел към момента – Донбас, критерий за успех – превземане на Краматорск. Критерият не е изпълнен. Не се очаква голям котел, но се очакват малки котлета. Котле 1 – Северодонецк – Лисичанск – почти затворено.

Численост на украинската групировка там – 1 дивизия.

Чакат се тежки боеве, особено за Лисичанск.

Капитулация на полка „Азов“ в Мариупол. Не е евакуация – капитулация е. Тия не оправдаха очакванията ми. Предполагах, че ще се бият до смърт. Предадоха се. Тежък психологически удар – като искаш да си герой, не попадаш в плен.

Украинска контраофанзива. Цел – спиране на руската офанзива в Донбас. Критерий – превземане на Изюм. Критерият не е изпълнен. Котлета няма.

Западните оръжейни доставки държат засега украинската армия в изправено положение. Загубите никак не са малки обаче – от една трета до половин батальонна тактическа група на ден. Броячът се върти бързо, което не е добре. Кръвта, ако и да е море, по някое време свършва.

Извод – украинците на успяват да отблъснат руското настъпление в Донбас. Руснаците имат преимущество. Очакванията са това преимущество да се запази до края на седмицата, че и след това.

3. Пропагандната война. Във воюващите страни ситуацията е стабилна – народите са все още добре хванати в клещите на пропагандата. Този сценарий не се очаква да се промени до края на седмицата, че и след това.

У нас – стабилен е сценарий на провалена проукраинска пропаганда. Как да се оправи това – съвети от ОНЯ ЧОВЕК (цитат от ОНЯ ЧОВЕК, ден четвърти, не е Бисмарк)

..Вярата движи планините, но само знанието ги премества на правилното място….

Кратък коментар – може и да имаш много хора, готови да клъвнат на пропагандната кука. Това са планините, готови за движение. Ако обаче си аматьор, няма да може да ги придвижиш на правилното място.

И вместо проукраински настроения ще се набиеш на атрактор с преобладаващи антиукраински настроения у народа.

Това не се оправя с рецензии от кафенето какъв е глупав Витанов. Витанов видя навреме аматьорщината и я посочи. Знание трябва тук, знание как да се прави проукраинска пропаганда. Иначе планините ще маршируват в посока обратна, на тази, в която искате да ги местите.

Виждате – подпомагам проукраинските пропагандатори с интелектуално доказано работещи концепции. Та дано вдянат. Ще вдянат ли? Имаме си тест – атракторът трябва да бъде изкаран от басейна на привличане на антиукраинския скептицизъм. Ако да – вдянали са. Ако не – не са вдянали.

И накрая – Бисмарк, разбира се. Някои се тръшкат от яд, че добре познавам Бисмарк. Познавам го, с години съм го изучавал. И затова пак ви пиша: Бисмарк е възвишението, откъдето можете да погледнете към тая война и да ви стане ясно, какво представлява тя.

Ето днешния цитат от него

– Политиката не е наука, макар професорите да са склонни да я смятат за такава. Тя е изкуство.

Какво ни казва Бисмарк тук – че политиката е наука и още нещо. Прав е. По негово време е нямало теория на игрите или динамика на сложни системи. И математическите оценки във военно дело не са били тъй развити. Днес има всичко това.

Но дори да го знаеш, то не стига, за да си добър политик. То е базата. Но ако нямаш интелектуалната надстройка, няма да станеш добър политик. Гледаме войната и базата и надстройката на политиците. Разсъждението тук е кратко – то ако имаше достатъчно база и надстройка, нямаше да има война. Гледаме у нас базата и надстройката на политиците. Хайде да не гледаме, а.

И тъй, предстои да видим какво ще има да става.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *