Мика Зайкова: Повечето икономически мерки на Петков не са успешни, а някои са и смешни!

България отблизо

Кой ще спечели от намаляването на акциза – търговецът или потребителят? Колко ще загуби бюджета? При тази мярка най-вероятно ще спечели търговецът. А бюджетът ще загуби много.

Това коментира пред bTV икономическият експерт Мика Зайкова по повод предложените от правителството мерки за справяне с икономическата криза.

„Тази мярка не считам, че е спешна. Има още една мярка, която е много хубава, качването на тавана за регистрация на ДДС от 50 000 на 100 000 лв., но тя ще стане 2023 г.“, посочи тя.

„Фирмите не знаят утре колко ще им струва това, което ще им вземе от себестойността – енергийните ресурси“, обясни Зайкова.

„Намаляването на ДДС на отделни стоки, както видяхме, не носи особени ползи за крайните потребители, а за този, който го доставя. Така че тези мерки нито са спешни, нито са успешни“, заяви тя.

„Не мога да се съглася, че един министър-председател ще ми каже: Я ако не ти харесва, ето ти вратата!“, възмути се Зайкова по повод скандала между Кирил Петков и превозвачите.

Според нея е смехотворно предложението за компенсациите за горива за физически потребители. „На мен като физическо лице, как ще ме компенсират – фактури ли ще ми издават?“

Бившият социален и икономически министър Лидия Шулева коментира исканията на превозвачите и посочи, че за акциза много отдавна е ясно, че според директива на ЕК той няма как да бъде намален, защото България има един от най-ниските акцизи. „Има обстоятелства, които ни навеждат на мисълта, че исканията не са само икономически“, смята тя.

„Едва ли можем да компенсираме цялата инфлация“, каза тя по повод предложената добавка от 60 лв. за пенсионерите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *