Изненада: Русия може да постави САЩ на колене и без ядрено оръжие!

Свят

Западът отдавна отприщи икономическа война срещу Русия, налагайки множество санкции. В същото време, обаче, Москва има много важни, дори решаващи козове в тази санкционна игра, с които може да постави Америка на колене, и то без употребата на каквото и да било ядрено оръжие. 

Един от тези козове е доставката на уран за САЩ и ЕС.

Споразумението за транспортиране на уран от Русия до САЩ е подписано още през 1993 г. и до 2013 г. от Руската федерация е изнасян повече нискообогатен уран, отколкото някога е произвеждан в САЩ. Доставките продължават и до днес.

В същото време американската енергетика зависи от чуждия уран, тъй като според резултатите от 2020 г. (данни на EIA) около 90 процента от нуждите от това гориво в САЩ се задоволяват чрез внос. От тях 47 процента са от Казахстан, Русия и Узбекистан, като контролните дялове в «Казахатомпром» са собственост на «Росатом».

Междувременно САЩ разполагат с не повече от един процент от световните доказани запаси от уран, а санкциите за доставка на радиоактивноjf гориво в тази страна ще поставят Вашингтон в трудна позиция.

Понастоящем в САЩ има налично гориво за атомните електроцентрали за около година.

Всъщност, ако доставката на уран от Русия бъде спряна, американската ядрена индустрия ще спре.

Американската енергетика също ще пострада, тъй като 55 американски атомни електроцентрали генерират 19,7 процента от електроенергията, а при липсата на руски уран централите ще трябва да бъдат затворени — САЩ нямат резервен капацитет.

Освен това в случай на ураново ембарго в САЩ и ЕС е възможно силно поскъпване на това гориво на световния пазар.

Русия, която има 35 процента от световното производство на обогатен уран, първоначално ще претърпи значителни загуби, но с течение на времето Руската федерация ще може да навлезе на нови пазари (Китай, Индия, Иран и други страни) при по-изгодни условия.

Петя Паликрушева, Нюз фронт България

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *