Министър Танева: Няма болни прасета, но ще ги евтаназираме! Така ни наредиха от ЕК!

България отблизо

От свинефермата в русенското село Голямо Враново заявиха, че е сбъркана диагнозата, че има африканска чума. При нас няма и го доказаха всички проби.

Около 13 000 животни към момента са евтанизирани, а други 18 000 все още не са умъртвени, но ги чака същото. Над 1000 проби са взети към момента за чума, а от над месец няма болно прасе.

От свинефермата заявиха, че постоянно в комплекса има доктор от БАБХ и Агенцията е запозната с всичко, което се случва в нея.

Директорът на свинекомплекса Вихрен Димитров заяви в сутрешния блок на бТВ, че истината е с нас – научните среди ни подкрепят, изследванията ни подкрепят. „Правилата са такива, че могат да се четат и в полза на ощетените“, заяви той. „Няма никакъв смисъл да се убиват живи и здрави прасета“, каза още Димитров.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева каза в сутрешния блок на БТВ, че правилата важат за всички, без изключение.

Коментарът й бе във връзка с това, че към момента от свинефермата в русенското село Голямо Враново настояват да не се евтанизират живите около 18 000 прасета.

Танева обясни, че от ЕК категорично заявяват, че не може да не се прилага умъртвяване на всички прасета в районите с АЧС.

Тя потвърди, че в момента наистина от един месец няма болно животно в свинекомплекса в Голямо Враново, но вече болестта един път е влязла там. „Правилата не сме ги измислили ние. Това са правила на ЕС“, заяви отново Десислава Танева.

Министърът коментира и писмото на директора на БАБХ, което е изпратено до СЗО за броя на животните, които са убити и загробени.

По думите  й по принцип СЗО се информира за броя животни, които са засегнати. Това означава такива, които са евтанизирани и които ще бъдат евтанизирани, обясни тя. На въпрос какво тогава означава използваната дума в писмото на БАБХ до СЗО „killed“, министър Танева отговори, че в случая тя се превежда като засегнати. Все пак тя обеща да се запознае по – подробно с документа.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *