„Мини Марица Изток“ има запаси от над 2 милиарда тона въглища за следващите 70 г.

България отблизо

Борислав Бoев, доктор по икономика на ядрената енергетика: „Мини Марица Изток“ има запаси от над 2 милиарда тона въглища за следващите 70 г.

Първо искам да отбележа, че безапелационно подкрепям всички енергетици от въглищните региони. Ако тези хора утре не отидат на работа, икономиката спира. Първата част на коментара ми ще бъде експертна.

Колкото пъти и да се повтаря НЕистината, че въглищните централи си отиват по икономически причини, това няма как да стане истина. Въглищните централи са принудени по командно-административен път, чрез една единствена непазарна мярка и тя се нарича Схема за търговия с въглеродни емисии.

Ще започна малко по-отдалеч, пък който разбира и има желание, сам ще стигне до изводите. В Решение № Ц-14 от 30.06.2023 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране относно утвърждаването на цените в сектор „Електроенергетика“, считано от 01.07.2023 г., е направена прогноза годишна пазарна цена за базов товар за периода 01.07.2023 г. – 30.06.2024 г. с определена цена в размер на 256 лв./MWh.

 

 

По отношение на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД е изчислена цена за електрическата енергия в размер на 318,77 лв./MWh. Обърнете внимание обаче, че разходите за въглеродни квоти са в размер на 1 953 793 хил. лв. (или близо два милиарда лева).

Използваната референтна цена на въглеродните емисии е 91 евро/тонCO2. При емисионен коефициент 1,3 (което означава, че за производството на един мегаватчас се отделят около 1,3 тона въглероден диоксид), това означава, че за този мегаватчас разходите САМО за емисии възлизат на 230 лв./MWh. ТОЕСТ: 72% от цената на електроенергията в ТЕЦ Марица изток 2 са разходи за въглеродни емисии.

 

Ако централата не участва в търговията с въглеродни емисии, то цената на произвежданата от нея електроенергия би била около 88-100 лв./MWh.

Припомням, че до момента средната цена за м. септември 2023 г. в сегмента „ден напред“ на БНЕБ е около 196 лв./MWh. Без търговия с въглеродни емисии, въглищните ТЕЦ са абсолютно пазарно конкурентни!

На следващо място, как може с лека ръка да пренебрегваме стратегическата стабилност за електроенергийната система, която ТЕЦ Марица изток 2 предлага? Тази централа осигурява незаменими системни услуги, свързани с покриването на основния товар и пълноценно участие в регулирането на честотата на напрежението.

 

Освен това, ТЕЦ Марица Изток 2 е единствената централа в България, която има връзка с трите нива на напрежение – 110, 220 и 400 kV. Това я прави незаменима за устойчивостта на системата и за подпомагане на бързото ѝ възстановяване при разпад (или т.нар. blackout).

Накрая, но не на последно място по значение, „Мини Марица Изток“ има запаси от над 2096 млн. тона въглища, които по различни оценки могат да обезпечат текущото потребление за следващите 60-70 години. Това е местен енергиен ресурс, повтарям местен енергиен ресурс.

Енергийната сигурност е над Зелената сделка – ако не сте го разбрали през последните три години, не знам какво може да ви събуди, че да го проумеете! Стига с демагогията, стига упражнения на гърба на изтормозената енергетика. Вие искате ли да има енергетика в България или ще доунищожим и малкото, което ни е останало?

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *