От последните минути: Извънредна среща в Народното събрание между протестиращите и властта, картите падат на масата

България отблизо

Пети ден продължава протеста на енергетици и миньори!

Представители на протестиращите миньори, които са блокирали АМ „Тракия“ и АМ „Струма“ ще се срещнат с властта днес, предават БТВ и БНТ. Проходът на републиката остава е затворен.

„Днес среща ще има. Ние приехме тази покана, но при определени условия. Вчера от заявената ни позиция от шест искания едно от условията беше срещата да бъде проведена с представители на протестиращите и парламентарно представените партии в Народното събрание. Ако не бъдат всички парламентарни групи разговори няма да има“, каза Бисер Бинев.

Блокадите на магистралите „Тракия“ и „Струма“ остават, докато срещата продължава.

Нестихва недоволството на протестиращите на АМ „Струма“. Вчера демонстрантите успяха да блокират движението и прекараха нощта на магистралата. Днес представители на протестиращите ще отидат на срещата в парламента.

„Ние на среща с премиера Денков няма да ходим. Още вчера той ни покани на среща някъде на някакъв етажа на административна сграда. Ще отидем на срещата в парламента. Да кажем на хората защо сме тук, защото продължава да бленува в общественото пространство, че някакви хора правят някакви глупости. Проблемът е това, че само след две години България може да се върне в годините на комунизма“, каза председателят на стачния комитет на КТ „Подкрепа“ Марио Нинов.

 

Срещата между премиера Николай Денков и протестиращите енергетици и миньори в търсене на решение, която ще се проведе днес късно снощи беше преместена в Народното събрание. До тоди ход се стигна, след като стана ясно, че протестиращите настояват за разговори с представители на управляващите партии.

От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са потвърдили присъствието си. На срещата ще присъстват и министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката.

Основната точка, по която не могат да се разберат протестиращите и кабинетът, е внасянето на плановете в Европейската комисия в този им вид.

Според синдикатите плановете трябва да бъдат изцяло предоговорени, а според властта това ще доведе до загуби.

Синдикалистите от различните федерации успяха да постигнат съгласие за 6 основни искания.

Сред тях – ТЕЦ-овете да продължат да работят по изключение, да се напише нова енергийна стратегия и да не бъде създавано ново държавно предприятие.

Част от тези искания обаче влизат в противоречие с ангажименти, които България е поела пред ЕК.

По плана за справедлив преход предвидените средства са над 1,15 млрд. евро.

Миньорите настояват исканията им да бъдат заложени в плановете за справедлив преход и дават срок от 2 месеца това да се случи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *