Митрофанова отряза ново посегателство срещу Руската църква в София

България отблизо

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и български духовници се срещнаха. Това научи NOVA от сигурни източници.

Според тях на срещата са присъствали Втори викарен епископ Велбъждски епископ Исаак, както и четиримата свещеници определени да служат в храм „Св. Николай“. Българските духовници са поискали ключовете от храма. Няма информация те да са ги получили.

По рано стана ясно, че  Елеонора Митрофанова заяви, че посолството на Москва ще предприеме действия относно храма „Свети Николай“ – Руската църква в София, в координация с Руската православна църква (РПЦ).

„Всички действия по отношение на Руската църква в София ще бъдат предприети в съответствие с решението на Руската православна църква. До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна църква“, каза дипломат №1 на Кремъл в София.

Посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт, отбелязва ТАСС.

Според русенският митрополит Наум Руската църква е собственост на българската държава. Той обаче не каза, че има нотариален акт за собственост.

До затварянето на Руската църква „Св Николай Мирликийски“ се стигна след решението за експулсиране на трима духовници от Русия и Беларус по подозрения за шпионаж в полза на Москва. Но все още никой не е представил доказателства за шпионаж нито е отговорил на въпроса как свещеници, които нямат достъп до секретна информация ще шпионират каквото и да било.

Патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм „Св Николай Мирликийски“, известен като Руската църква, лично назначил със своя заповед свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения, съобщиха от Светия синод.

Запознати с църковните дела, обаче, твърдят, че никой в България не може да се разпорежда с чужда собственост, затова заповедта на Неофит е нищожна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *