петък, март 29, 2024
Начало > Свят > Михаил Горбачов разкри кой е разрушил Съюза, както и единствения път да бъде съхранен!

Михаил Горбачов разкри кой е разрушил Съюза, както и единствения път да бъде съхранен!

Свят

Съветските власти изначално подцениха мащаба на проблемите с междунационалните отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото реформиране.

СССР можеше да бъде съхранен дори и след августовския пуч през 1991 г. със създаването на Съюз на суверенните държави, заяви днес в интервю за руска медия първият президент на СССР Михаил Горбачов.

„Ние отначало подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с междунационалните отношения, с отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до извода, че Съюзът има нужда от обновление“, изтъкна бившият съветски лидер.

По думите на Горбачов съветските власти са имали за цел да създадат „реална федерация с реален суверенитет на републиките, които предоставят на центъра част“ от този суверенитет.

„Сигурността, отбраната, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на човека съгласно проекта за съюзен договор бяха в сферата на компетентност на съюзните структури. Уверен съм, че това беше жизнеспособен вариант, повечето републики щяха да го подкрепят, но“ августовският пуч осуети тази възможност, каза Горбачов.

„Дори и след пуча обаче, когато републиките обявиха независимост, а позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, смятах, че Съюзът може да бъде съхранен. И предложих да се договорим за Съюз на суверенните държави“, уточни първият президент на СССР.

Горбачов отбеляза, че Съюзът на суверенните държави е щял да бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки компетентности на републиките.

„По-конкретно, те щяха да станат членове на ООН, а Съюзът щеше да съхрани мястото си в Съвета за сигурност. Щеше да бъде съхранено единството на въоръжените сили, контролът над ядрения арсенал. Уверен съм, че щеше да е много по-добре от това, което стана след разпадането на Съюза“, обобщи Горбачов.

Михаил Горбачов подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *