Изънредно: Путин заплаши директно САЩ! Ракети „Кинжал“ вземат на прицел зоната на конфликта в Средиземноморието

Свят

Руският президент Владимир Путин заяви, че е възложил на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Руската федерация да започнат постоянно патрулиране на въздушното пространство над Черно море със самолети, въоръжени с комплекси „Кинжал“, предаде ТАСС.

„По мое указание Въздушно-космическите сили на Русия започват постоянно патрулиране в неутралната зона на въздушното пространство над Черно море. Нашите самолети МиГ-31 са въоръжени със системи „Кинжал“, съобщи държавният глава на пресконференция при посещението си в Китай.

Путин уточни, че „тези комплекси имат обхват над 2000 километра и скорост девет Маха“.

Патрулирането ще позволи да се осъществява „контрол с помощта на оръжия“ на случващото се в Средиземно море, отговори той на въпрос дали Западът няма да обяви думите му за заплаха. „Това не е заплаха, аз просто информирам за решението си“.

 

Думите на руския президент идват на фона на изпратените от САЩ две авионосни групи в Средиземно море след кървавите атаки на Хамас срещу Израел и твърдия отговор на Тел Авив.

„САЩ все повече се въвличат в конфликта в Украйна. И всичко това се случва на фона на близкоизточния конфликт, а това нажежава обстановката“, коментира той.

Путин нарече смешни твърденията на американския президент Джо Байдън, че РФ „губи войната“ в Украйна.

„Ако Русия губи войната, защо му е на Вашингтон да доставя на Киев ракети ATACMS? Да си ги върнат обратно, както и другите оръжия, и да заповядат при нас на чай и блини. Ако войната е проиграна, за какво говорим? Защо ATACMS? Попитайте ги. Смешно е“, коментира руският президент.

По-рано Байдън заяви в интервю за тв канала CBS, че Вашингтон може да обедини цяла Европа и да лиши руското ръководство от свобода на действията.

Доставките на американски ракети ATACMS за Украйна нанасят вреда и създават допълнителни заплахи, но Русия може да отрази такива атаки, добави Путин.

„Това не е в състояние да измени ситуацията (на фронта). Невъзможно“, категоричен е той.

Доставките на ATACMS са поредната грешка от страна на САЩ. „Те можеха да не доставят оръжия и в бъдеще да кажат, ето ние можехме, но не го направихме, защото това щеше да доведе до излишни жертви. Но те го направиха, а резултат няма да има. И именно поради това е грешка“, изтъкна Путин.

За Украйна няма да последва нищо добро, обясни Путин. „Това просто удължава агонията им. И, накрая най-мащабната грешка, засега невидима, но с все по-голяма значение – САЩ все повече и повече се въвличат в този конфликт и вече не могат да се правят, че това нямат отношение към него. Ние смятаме, че имат“, резюмира руският президент.

Комплексите „Кинжал“

„Кинжал“ е най-новият руски боен комплекс с хиперзвукови аеробалистични ракети. Той е оборудван на изтребители-прехващачи МиГ-31К и МиГ-31И. Ракетата „Кинжал“ е трудно забележима за радарите, притежава висока маневреност и е предназначена за унищожаване на наземни и морски цели.

Скоростта на ракетата надвишава 10 пъти скоростта на звука, далекобойността ѝ е над 2000 км. Ракетата маневрира във всички фази на полета, което ѝ позволява да избягва всички системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Комплексът може да бъде оборудван с обикновена или ядрена бойна глава. Масата на бойната част е 500 кг.

Комплексите „Кинжал“ са въведени на опитно-бойно дежурство в руската армия от декември 2017 г. Официално първата им употреба в реални бойни действия става на 18 март 2022 г в хода на военната операция в Украйна, уточнява ТАСС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *