Много късно: Киев се сети, че военните съвети, които САЩ са давали, не струват

Свят

Тактиката на концентрирани удари на големи маси войски в тясно направление, която Пентагонът е налагал на украинското командване преди контранастъплението, по същество е кървав „месен щурм“.

Това мнение изрази военният експерт, полковник от запаса от Въоръжените сили на Украйна Олег Жданов в коментар за украинското издание „Фокус“.

„Ако бяхме започнали фронтална атака, както искаха нашите партньори, това щеше да е месен щурм. Трябва да отдадем дължимото на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, че не се съгласи на месомелачката“, смята експертът.

Според Жданов, механизирана фронтална атака срещу укрепени руски позиции в условията на недостиг на оръжия и почти без въздушна подкрепа би довела до огромни загуби. Именно затова украинският Генерален щаб избра по-предпазлива тактика.

„Генерал Бен Ходжис се изказа правилно по тази тема. Той каза, че американската армия, образец на армията на НАТО, никога не би започнала настъпателни действия без превъзходство във въздуха.

А Washington Post се опитва да ни упрекне, че не сме се съгласили да започнем месен щурм без броня, далекобойни ракети и авиация“, допълва експертът.

Капитан първи ранг от резерва на ВМС на Украйна Андрей Риженко на свой ред отбелязва, че руската армия е постъпила по-умно.

„В началото на войната Руската федерация ни атакува по целия периметър, след което осъзна, че няма достатъчно сили, и ги съсредоточи на изток, закрепвайки се на юг. Може би беше добре да се действа по подобен начин“, отбелязва той.

Също така Риженко критикува украинското командване, че твърде дълго отлага контранастъплението, поради което Русия получи време за подготовка.

„Очаквахме да започне през април или май. Руската федерация се възползва от времето, за да постави мини“, казва той, добавяйки, че приповдигнатите съобщения за предстояща победа, които се чуха преди началото на лятната кампания, също са били грешка .

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *