Мощен щурм към стратегически важния Часов яр

Свят

Руската армия атакува мощно Часов Яр, който е стратегически важен за разгрома на последната отбранителна линия на ВСУ. Градът е под постоянен обстрел с авиация, артилерия, дронове и ракетни войски. Битките са дори по-ожесточени, отколкото в Бахмут, а украинските сили са в затруднено положение, пише Дойче веле.

По данни на украинското армейско ръководство Русия атакува по няколко различни линии в региона на Донецк. Москва се стреми да пробие украинската отбрана западно от Бахмут и да завладее Часов Яр, написа във Фейсбук главнокомандващият Олександър Сирски. За целта се прибягва към непрекъснат артилерийски обстрел и планиращи авиационни бомби, страшилището за войниците от ВСУ.

„Ситуацията на източния фронт се влоши много“, каза в събота Сирски. Според него бригадите имат нужда от допълнителни муниции, дронове и електронно оборудване.

„Руснаците атакуват денонощно“

„Атакуват ни денонощно и ни обстрелват с всичко, с което разполагат“, каза пред украинската телевизия Олес Маляревич, заместник-командир на 92-ра щурмова бригада, разположена в Часов Яр.

Полагат се максимални усилия, за да може до три-четири дни да се осигурят допълнителни муниции и дронове. Но руската страна използва целия си потенциал и напада едновременно от няколко места, казва още Маляревич пред АРД. „Знаем, че руснаците искат да завладеят Часов Яр. Правим всичко, за да не го допуснем, тъй като всички знаем колко е важен.“

Часов Яр е на 20 километра западно от Бахмут – град, който след продължителни и кръвопролитни сражения бе превзет от руснаците. Артилеристът Игор се е сражавал първо там, сега е в Часов Яр.

27-годишният боец описва пред агенция Франс прес битките по следния начин: „В Бахмут бях по-сигурен, тъй като там имаше сгради и място, където да се скриеш. Ние изпълнявахме задачите си, след което можехме да влезем на някое сигурно място. А тук руските дронове постоянно летят над нас“. Игор е категоричен, че сраженията в Часов Яр са по-ожесточени, отколкото в Бахмут, пише АРД.

Бахмут, Соледар, Северодонецк, Лисичанск, Мариупол и Авдеевка – във всички тези градове в източната част на Украйна се водиха тежки боеве, в които Украйна в крайна сметка отстъпи.

От украинска страна казват, че недостигът на оръжия, липсващата или недостатъчно модерна противовъздушна отбрана и ограничените количества муниции са довели до тези крайно болезнени поражения.

„Руските сили предприеха всичко възможно, за да поставят Часов Яр под свой контрол“, казва украинският експерт по сигурността Олександър Коваленко. „Превземането на град Авдеевка преди два месеца също беше стратегически важно, за да се стигне сега до Часов Яр, а от там и до последните градове Славянск и Краматорск“, казва Коваленко пред АРД.

Но в Часов Яр е съвсем друго, твърди експертът. Градът е разположен на много стратегически важно възвишение, контролът върху което би позволил на Русия да напредне по-нататък в Донбас. Оттам са само десет километра до Константиновка, откъдето може да се продължи към последните контролирани от Украйна градове Краматорск и Славянск.

Руската армия щурмува мощно Часов Яр, за да сдъвче Славянск и Краматорск и да приключи с освобождаването на Донбас, а после да се насочи към Харков и Одеса.

Руската армия иска да завземе Часов Яр до девети май, казва украинският главнокомандващ Сирски. В този ден Русия чества победата над Германия във Втората световна война.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *