Руската армия е пред Херсон, а ето какво заповяда Киев на ВСУ

Свят

Политическото ръководство е поставило задача на новия командир на оперативното командване „Юг“ на украинските въоръжени сили Генадий Шаповалов да подготви отбраната предимно на Николаевска и Одеска област, а не на контролираната част от Херсонска област, защото руската армия вече е пред Херсон.

Това заяви пред ТАСС председателят на движението „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов, предава „Фокус“.

„Сега Шаповалов оглави командването „Юг“ на Въоръжените сили на Украйна. Той получи задачата да изгради и осигури качествена отбрана на Николаевска и Одеска област, а не на Херсонска област, чийто десен бряг е под контрола на Киев“, заяви той.

Оперативното командване „Юг“ на Въоръжените сили на Украйна включва пет области на Украйна: Винницка, Кировоградска, Николаевска, Одеска и Херсонска.

„За да стигнете до Николаев и Одеса, трябва да превземете цялата Херсонска област. Може би командването на ВСУ разбира, че няма сили да защитава Херсон и Херсонска област, затова се подготвя за изтегляне от нейната територия,“, отбеляза Рогов.

По думите му Шаповалов е служил във въоръжените сили на Украйна, като е започнал като командир на взвод, учил е в американско учебно заведение за висши офицери и се е показал добре в бойни действия през 2022 г.

На 9 април депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко обяви, че командирите на ОК на въоръжените сили на Украйна „Юг“ и „Запад“ Андрей Ковалчук ​​и Сергей Литвинов са освободени от постовете си, а полковник Генадий Шаповалов и бригаден генерал Владимир Шведюк са назначени на тези позиции.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *