МОЩНА държава ИСКА да СТРОИ АЕЦ „Белене“! Борисов НЕ ДАВА! Вижте ШОКИРАЩАТА причина!

България отблизо

Представители на Китайската национална ядрена корпорация потвърдиха, че имат желание със свои пари да довършат строежа на българския държавен проект АЕЦ „Белене“. Те заявиха, че Китай ще участва при евентуално провеждане на процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта.

На проведената вчера среща между вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова от една страна и представителите на китайската държавна компания от друга страна, стана ясно, че Китай смята  нашата ядрена централа в Белене, за печеливш проект.

Борисовите чиновници Дончев и Петкова очевидно не смятат така. Те заявиха, цитирани от money.bg, че ако евентуално започне реализация на проекта, той трябвало да мине през конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор.

Двамата Борисови представители заявиха още, че макар проекта АЕЦ „Белене“ да е държавен, правителството нямало да предоставя държавни гаранции за строителството на ядрената електроцентрала. И нямало да сключва дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия.

Казано с думи прости, Борисов иска някой със свои пари да му построи ядрена електроцентрала, но да не получи никакви гаранции поне за възвръщане на своята инвестиция.

А може би, това се отнася само за Китай и Русия. Защото ако започне строежа на АЕЦ „Белене“, то китайците ще дадат парите, но самото построяване на централата ще се извършва от руски фирми. Тъй като само те разполагат с нужната технология и лицензи за строеж на такива съоръжения. Без да споменаваме, че руският гигант Атомстройекспорт вече е построил десетки ядрени централи в Китайската народна република.

Като прибавим към това и липсата на какъвто и да било западен стратегически инвеститор за строеж на нашата ядрена електроцентрала, става ясно, че какъвто и конкурс да се проведе, единствените държави, които могат да реализират нашия проект са или Русия сама, или Китай и Русия заедно. Защото технологията, която е използвана при строежа на двата атомни реактора за нашия АЕЦ в Белене, е руска.

И няма как някой от Запада да довършва онова, което руснаците са започнали. Защото не знаят как да го довършат. И защото, ако си представим, че по някакво чудо западняци довършат проекта, то отработеното ядрено гориво трябва ние да се чудим къде да го складираме. Докато при работа с Русия, такъв проблем изобщо нито сме имали, нито ще имаме. Понеже РФ взема отработеното ядрено гориво и го складира някъде в Далечния север.

Но това изглежда, изобщо не вълнува Дончев и Петкова. Те упорито търсят някой друг инвеститор, какъвто не могат да намерят от 10 години. Защото го няма. Но въпреки този очевиден факт, чиновниците от правителството на Борисов продължават да упорито да дълбаят… дупка в морето. Само, за да докажат на българските граждани, че ето видите ли, правителството се грижи за проекта, но не може да намери инвеститор.

Как се нарича това, ако не преливане от пусто в празно? И умишлено бавене реализацията на проекта, което е в интерес само на Турция и Румъния. Значи излиза, че „българското“ правителство на Борисов работи за чужди интереси.

Нещо повече. Като връх на нахалството, Министерството на енергетиката анализирало различни варианти за най-доброто използване на наличното оборудване за АЕЦ-а.

Ние не сме специалисти, но нека помислим какъв по-добър вариант, освен построяването на АЕЦ „Белене“, може да има? Особено като се знае, че имаме готова площадка за атомната централа. Имаме готови ядрени блокове за същата централа. Имаме необходимото оборудване. Накрая имаме и държави, които са готови да дадат пари и да довършат този строеж.

Без да говорим, че евтиният ток от новия АЕЦ ни трябва и сега. За да не плащаме по 200 и повече лева през зимата, само за отопление.

Но Борисовите „специалисти“ са по-умни от нас. Те знаят повече. И не слушат никого. Особено, когато трябва хем да се изпълняват чужди заповеди, хем да се тъпчат бездънните джобове на главните гербери.

Защото как правителството на Борисов ще дава луди пари на Цветелина Бориславова за изкупуване на „нейната“ ВЕИ-енергия, ако си построим АЕЦ-а? Понеже той ще произвежда десетки пъти по-евтин ток? И в хиляди пъти по-голямо количество?

Това май е главната причина да не се строи атомната електроцентрала в Белене. Защото ако тя се построи, ще секне потокът от народни пари към джобовете на Цветелина Бориславова. И оттам, вероятно, и към Борисовия джоб.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

5 thoughts on “МОЩНА държава ИСКА да СТРОИ АЕЦ „Белене“! Борисов НЕ ДАВА! Вижте ШОКИРАЩАТА причина!

  1. До кога ще бъдем пионки в ръцете на шепа хора, които никога не са работили в полза на народа?

  2. АЕЦ Белене трябва да се строи от Русия или Русия и Китай, стига вече лъжете и крадете, от 4 милиарда € стана 10, румънците построиха своята АЕЦ и забравиха. Боко похарчи пари за една централа, а нищо на лице няма, вместо да имаме централа и евтин ток, ние купуваме на най-скъпите в света ТЕЦ-ве ток на фантастични цени. Продажни, търгаши, бандити и предатели узурпираха властта вече 29 години. Затвор за управляващата мафия!

  3. Чудя се …,до кога ще ни управляват тия тъпи и алчни кратуни ..,мислещи само за власт ..и Келепир ..от държавата…,пренебрегвайки всички национални приоритети и потребности…!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *