Мощна стачка блокира България! Министър Вътев: Не мога да ги спра!

България отблизо
Решението на депутатите от Комисията по икономическа политика за падане на забраната за вноса на украинско зърно ще повиши напрежението в аграрния сектор и ще има протести. Това заяви земеделският министър Кирил Вътев пред БиТиВи.

Той се надява на разум при окончателното решение не само от страна на депутатите, но и от страна на земеделските производителите.

 

Вътев се оплака, че земеделските производители са задръстили мрежата на Министерство на земеделието с декларации за стачна готовност. Самият той не може да спре хората да протестират и се надява депутатите да оценят вътрешната обстановка и да оценят какво ще предизвика решението на народните представители след решението им за вноса на пшеница от Украйна.

 

Голяма част от земеделските ни стопани се намират в критично състояние, заради скочилата сериозно себестойност на продукцията декар площ от повишаването на всички разходи за производство. Вътев посочи, че производителите ни нямат шанс да бъдат конкурентни на украинските стоки. Чувствителни сме към слънчогледа и нерафинираното олио, изтъкна земеделският министър.

 

Не се очаква обаче да има повишение на цената на хляба.

 

Според него законодателството се нуждае от генерален ремонт, за да може да се подреди земеделието. „Нашият пазар е като разграден двор и всеки може да внася каквото иска и откъдето иска, но България има едно от най-ниските хранителни отравяния в Европа“, подчерта той.

 

Кирил Вътев се надява да бъде изслушан от народните представители в парламента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *