Муравей Радев: БСП саботират правителството! Приветствам Борисов, че ще ни вкара в чакалнята на еврозоната

България отблизо

Българската социалистическа партия (БСП) предложи пред Народното събрание актуализация на бюджета, която включваше пакет от безвъзмездни помощи за хората, бизнеса, общините и още редица изпаднали в криза сектори на обща стойност над 1,5 млн. лв.

Подобно предложение е абсурдно, според бившия финансов министър Муравей Радев, коментирайки темата в предаването “Офанзива“ по Канал 3.

“Представете си, че сте корабокрушенец в океана и имате вода само за три дни. Ще я изпиете ли наведнъж? А, ако някой ви каже, давай, изпий я, пък утре може и да завали дъжд? Това все едно предлагат БСП с мерките за безвъзмездни помощи“, лаконичен е Муравей Радев. На пръв поглед предложенията изглежда доста добре, но на втори е видно, че те приличат повече на саботаж към управляващото мнозинство, смята бившият финансов министър. “

Те казват, че финансовият буфер, който предвижда новия заем, щял да се изхарчи от правителството. Който мисли така, значи няма елементарна икономическа култура. Една стотинка не може да бъде похарчена от буфера, защото това автоматично ще увеличи външния дълг на страната. Приказките за “празен чек“ са само за наивници и политически спекуланти“, казва още Радев. Мораториумът на банковите кредити е най-мащабната антикризисна мярка, която бе приета от правителството, според Муравей Радев.

“За да добиете представи, ще ви кажа, че освен разсрочване на главниците, ще има такова и на лихвите. За миналата година банките са отчели 3 млрд. лв. приходи от лихви. Ако бъдат разсрочени за половина година, те ще се ползват от фирмите и хората, които имат кредити“, обяснява финансистът.

Министърът от кабинета на Иван Костов приветства и решението на премиера Бойко Борисов за възобновяване на процедурата по членството на България в Еврозоната.

Така у нас ще влязат свежи пари, заяви той.

Но не обясни, че преди това ние трябва да дадем пари, за да ни вземат, а после кой ще ни даде е като примера с лодката и водата, който сам даде.

Колкото да се спестят социалните помощи и заемите, това е мярка, която ако не се въведе при беден народ, след време народът просто няма да го има.

Tagged

1 thought on “Муравей Радев: БСП саботират правителството! Приветствам Борисов, че ще ни вкара в чакалнята на еврозоната

  1. Много често започнаха да вадят скелети от гардероба. Този дападжийски счетоводител, който е съпричастен в криминалната приватизация като финансов министър в правителството на Мавъра се опитва да обяснява колко е правилно влизането в чакалнята, но защо не обясни, когато влезем, евентуално в еврозоната и приемем евентуално еврото, какво ни чака, ще забогатеем, както при Мавъра за една нощ или ще станем по бедни, и мизерни? Счетоводителят и не само той, да обяснят точно това!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *