Мълния: Румен Радев обяви, че се кандидатира за втори мандат, защото президентската институция е свързала всичките си действия с надеждите и битките на хората за свободен и достоен живот!

България отблизо

Държавният глава Румен Радев на специална пресконференция очерта действията на президентската институция през годините, откак встъпи в длъжност като президент на България. Радев беше избран през 2016 г. В края на 2021 г. предстоят нови президентски избори.

На пресконференцията Румен Радев обяви, че се кандидатира за втори мандат заедно с Илияна Йотова.

„В три поредни години с г-жа Йотова заставаме пред вас. За съжаление тази година г-жа Йотова не е сред нас. Нека й пожелаем да се завърне скоро с нейната позитивна енергия и креативност“, започна той.

 

„Измина година на драматични, бурни събития, които ускориха хода, в тази турбулентна година, президентската институция продължи да бъде коректив срещу беззаконието и лобизма, да работи и отстоява интересите на българите у нас и зад граница. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети в своите действия“, каза Радев.

Радев припомни, че в началото на миналата година, е снел своето доверие от правителството като следствие на избухналата политическа криза в страната.

Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха мотивите ми. Президентската институция не се скри зад институционалния комфорт, а подкрепи справедливите искания с присъствие и настояване за оставки. Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и техните искания да бъдат удавени в разразилата се пропагандна кампания на властта, посочи той.

По отношение на пандемията президентът каза, че институцията е запазила „гласа на разума в ситуация на изкуствено насаждане на паника“.

Сред приоритетите той отбеляза още отстояване на върховенството на правото, защита на държавността.

„Защитата на държавността беше водещ приоритет на работата ми. Въпреки отхвърлянето на пет от седемте вета, които наложих, реакцията на обществеността, ги потвърди. Наложеното вето на закона за извънредното положение намери отзвук и в чужбина. Твърдият курс в защита на конституционализма, разколеба вносителите на проекта за нова Конституция и той приключи още по-жалко, отколкота беше стартирал“, изтъкна още Радев.

 

Радев се похвали с Националния стратегически документ, разработен от неговия Стратегически съвет, който по думите му „анализира проблемите и поставя жалоните на развитието“ на страната. Напомни и за инициираните от него широки консултации с парламентарни и извънпарламентарни политически сили по повод организацията и провеждането на избори в условията на пандемия.

Корумпирана и репресивна, несправедлива е властта, подчерта Радев.

Властта облагодетелства премиера и тесен кръг около него, заяви той.

Президентът призова за демонтаж на порочния управленски модел, за пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението.

 

България се нуждае от мощна политическа алтернатива. ако това не се сручи може да стигне до обичайните пазарлъци на партии.

Предвид възможната патова ситуация може да се стигне до правителство на задкулисието.

Румен Радев обяви, че се кандидатира за втори мандат заедно с Илияна Йотова.

Tagged

1 thought on “Мълния: Румен Радев обяви, че се кандидатира за втори мандат, защото президентската институция е свързала всичките си действия с надеждите и битките на хората за свободен и достоен живот!

  1. Радев е ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН ,милеещ за държавата и народа си и трябва да има много по-големи правомощия !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *