Наглост! Вижте какво иска Зеленски от ЕС!

Свят

Володимир Зеленски каза на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Киев се нуждае от 7 милиарда долара на месец незабавна финансова помощ.

Те са за покриване на социални помощи и заплати, съобщава Bloomberg.
Тя посети Киев миналата седмица“, се казва в изявление на агенцията.

Според агенцията Зеленски е говорил и за проблемите, пред които е изправена Украйна, когато се опитва да изнесе своето зърно. Според източници фон дер Лайен каза, че ЕС ще приложи ускорени процедури за преминаване на границата, за да помогне на Киев по този въпрос.

Освен това Зеленски иска ЕС изцяло да спре купуването на руски газ и руски нефт.

Той обвини Европа, че купувайки горива, давала пари на руснаците за оръжия.

Междувременно Руският президент Владимир Путин е казал на австрийския канцлер Карл Нехамер, по време на срещата им по-рано тази седмица, че доставките на газ от Русия за Австрия са сигурни и страната може да продължи да плаща за тях в евро. Това заяви Нехамер пред националната информационна агенция АПА.

Нехамер се срещна с Путин близо до Москва в понеделник и досега не беше направил публично коментар относно разговора им за сигурността на газовите доставки за Австрия.

Страната получава 80% от своя природен газ от Русия и се противопоставя на незабавното газово ембарго на Европейския съюз срещу Москва, като твърди, че за момента това не е възможно.

Путин заяви, че доставките на газ са осигурени, че Русия ще достави договорените количества и че плащанията могат да продължат да се извършват в евро, каза Нехамер в интервю за агенцията.

Австрия, Германия, Унгария и България не могат да си позволят руското газово ембарго, коментира австрийският канцлер Карл Нехамер.

Пред СиЕнЕн той отбеляза, че въпросът за доставките на руски петрол вече се обсъжда в Европейската комисия и Съвета на ЕС. Но проблемът с газа, каза той, е друга история. Нехамер призна, че австрийската индустрия зависи от газа. В тази връзка е необходимо да се вземе решение за подобни санкции, „въпреки че те ще причинят най-голяма вреда на Русия“.

„Австрия не е сама с този аргумент срещу газовото ембарго“, каза той, цитирайки позициите на Германия и Унгария. „И от друга страна, Австрия е силна с другите държави-членки на ЕС със санкциите срещу Руската федерация. Но санкциите трябва да вредят повече на Русия, отколкото на Европейския съюз“, каза Нехамер.

„Знаете, не е само австрийската позиция, това е и тази на Германия, Унгария или България, например, защото ние зависим от газа. Нашите индустрии зависят от газа“, добави канцлерът.

Запитан дали въпросът за газо

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *