Нанесоха ни нов удар с лекарствата. Изпуснеш ли датата – минаваш на молитви и билки

България отблизо

Датата, на която лекарят ни е изписал антибиотик с електронна рецепта, остава водеща при изпълнението є в аптеките. Това обясни пред “Труд news” председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов по повод повторното отпадане на хартиените рецепти за този вид лекарства.

В понеделник изтече крайният срок от гратисния период от 19 декември, когато временно беше разрешено антибиотици отново да се дават и с хартиена рецепта. Пациентите, които имат стара рецепта на хартия, ще могат да я изпълнят в 30-дневен период, след което валидността є изтича и ще се работи само с е-рецептите.

И този път обаче, въпреки че има доста технически подобрения по софтуера на лекарите и този на аптеките, няма съществена промяна за пациентите. Те ще трябва да помнят точната дата, на която им е издадена е-рецептата, и само с посочване на ЕГН например в аптеката няма да може се види какво и кога е изписвано.

“Създава се проблем в аптеката, ако датата е забравена. Ако рецептата е за многократно отпускане и е била отпреди два-три месеца особено, колегите се мъчат да я налучкат и опитват по дни да излезе, а това губи много време”, каза Костов.
Основният проблем с липсата на лекарства също не намира решение с е-рецептите.

“Аптеките изпълняват е-рецепти, стига да е налично изписаното лекарство – ако го няма обаче, се случва каквото и когато се работи с хартиена рецепта. Пациентите го търсят, докато го намерят, ако е възможно изобщо. Това, че ще изписва с електронна рецепта, не променя проблемите, нито ги отменя. Когато нещо липсва, то липсва”, посочи още Костов.

“Наистина много лекарства липсват и в този случай, ако лекарят е разрешил генерично предписване, ще облекчи живота и на пациенти, и на фармацевти. Проблемът е, че много от лекарите са противници на генеричната замяна и в относително малко случаи се разрешава. Предният път, когато действаха е-рецептите, лекарите в много голям брой от случаите бяха принудени да го правят. Аз мисля, че по принцип трябва да се прави, особено когато лекарят подозира, че ще има проблем с намирането на лекарството. Тогава трябва да го прави задължително”, посочи Николай Костов.

Tagged

1 thought on “Нанесоха ни нов удар с лекарствата. Изпуснеш ли датата – минаваш на молитви и билки

  1. Ами според мен трябва да има и електронни и хартиени рецепти. Това с електронните рецепти за антибиотици трябва да се отмрни!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *