Напрежението се засилва: Протести блокираха Министерски съвет, решени са да не отстъпват!

България отблизо

Тридесет и трети ден на протести за оставката на правителството и главния прокурор в София. Тази вечер майките от „Системата ни убива“ блокираха бул. „Дондуков“ пред Министерски съвет. Кръстовищата на „Цар Освободител“ и при Орлов мост също остават затворени, предаде БНТ.

Сутринта в знак на добра воля протестиращите освободиха блокираното кръстовище пред Софийския университет.

Непроменени остават и основните искания на протестиращите – оставка на правителството, на главния прокурор, въвеждане на машинно гласуване и цялостна реформа в съдебната система.

След 21.00 часа протестиращите тръгнаха на традиционното си шествие към Орлов мост. Част от тях ще се върнат в „триъгълника на властта“, за да пазят блокадата на „Дондуков“.

„33 дни сме на площадите, не защото е лесно, а защото е трудно“ – така пред протестиращите адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ перефразира думите на американския президент Джон Кенеди при стъпването на Луната.

„Лесно е да лежиш на диваните в хола. Бе крайно време да изберем трудния път и да кажем „не“ на мафията и „не“ на корупцията, и да кажем „оставка“, каза още той.

Хаджигенов предупреди: „Утре блокада на Софийския университет. Ще затваряме КПП-та и магистрали. Днес майките затвориха „Дондуков“ и така ще остане“.

„Тук ще бъдем, докато падне правителството. Надявам се това да стане утре. Няма да им позволим повече да ни тъпчат“, каза от своя страна проф. Велислав Минеков.

„Вие събудихте България и българите в ЕС, САЩ , Австралия и Нова Зеландия. Правителството на Ливан подаде оставка на втория ден от протестите. В България – не“, заяви пък Арман Бабикян.

„Борисов го е страх от избори, защото го е страх, че няма да фалшифицира вота, тъй като този път други ще контролират вота. Борисов, защо не дойдете тук при хората, ако ви стиска. Ще блокираме проходи, магистрали, КПП-та, кръстовища, за да не блокирате Вие нашия живот“, каза още Бабикян.

Към 21.00 часа възрастен мъж предизвика гнева на протестиращите като поиска да каже по микрофона, че не е за оставка. Мъжът бе изведен от протеста.

След 20.30 часа част от протестиращите блокираха с тенти, палатки, столове и маси бул. „Дондуков“ пред МС.

Вместо яйца, домати, семки, бонбони и пр., с които протестиращите дни подред обстрелваха сградата на МС, днес те смениха тактиката. Акцентът на протеста тази вечер е подаряване на книги на министрите от кабинета „Борисов 3“ с цел „ограмотяване на кабинета“.

Малко след 20 ч. с викове „Оставка“ протестиращите започнаха да подреждат томове от книги пред сградата на Министерския съвет.

По традиция около 19.00 часа в „триъгълника на властта“ започнаха да се събират протестиращи.

Към 18 ч. ситуацията на Орлов мост е спокойна, но освен палатки и тенти, на място са струпани повече кофи за боклук с вериги, кашпи, автомобилни гуми, пейки. Палатките вече са снабдени с ток, разкрит е и детски център.

 

И тази вечер имаше протести в различни градове в страната

С протестно шествие по улица „Борисова“ русенци за пореден път изразиха недоволството си. Те призоваха за оставки и напомниха, че вече месец настояват за промяна.

Недоволните в Бургас се събраха пред сградата на Общината. След това протестиращите преминаха в шествие и блокираха движението на няколко ключови кръстовища в града.

Протестиращи се събраха тази вечер и пред паметника „Майка България“ във Велико Търново. Протестът и тук прерасна в шествие, което стигна до съдебната палата. Там недоволните хвърляха памперси.

В Пловдив граждани отново излязоха на протест. Със знамена, транспаранти и плакати хората се опитваха да ангажират вниманието на минувачите по Главната улица на центъра на града. Гражданското недоволство не предизвика конфликти и ескалация на напрежение.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *