Народното събрание гласува още оръжие за Зеленски и продажба на нашите реактори

България отблизо

Заради посещението на украинския президент Володимир Зеленски депутатите разместиха тотално програмата си като дадоха превес на точки, свързани с Украйна. Обновяването на военновременните запаси, декларация в подкрепа членството на Киев в НАТО и евентуалната продажба на ядрените реактори на АЕЦ „Белене“ влязоха по спешност в програмата

Против бяха БСП и „Възраждане“.

„Някой друг определя дневния ред на НС, нито председателския съвет, нито председателите на групи, а някой друг. Какъв е смисълът от председателския съвет в сряда – вчера нямаше такива точки, днес идвате в 9 часа и изчитате друг дневен ред. Предлагате неща, които не касаят гражданите. Всъщност, касаят ги – ще продадете ядрените реактори и България ще остане без ядрена енергетика ей така, за един ден“, ядоса се и Георги Свиленски от БСП. И поиска точките да не се гласуват, а председателстващият заседанието Росен Желязков трябвало да защити авторитета си и да обясни какво е наложило за 24 часа да се впишат 4 нови решения. Какво ще се случи ако те бъдат гласувани следващата сряда като точка 1, 2,3 и 4, попита социалистът.

Новият дневен ред обаче бе одобрен със 146 гласа „за“, 55 „против“ и трима въздържали се – двама от ИТН и Радостин Василев.

Часове след заседанието на комисията по отбрана парламентът вкара в дневния си ред актуализация на военновременните запаси с оглед на това да даде на Украйна остарели наличности. Което допълнително разпали страстите на депутата Николай Дренчев от „Възраждане“.

Министерският съвет да ускори процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, чрез замяната им с новопроизведени такива, се предвижда в проекта, предложен от Бойко Борисов и група народни представители. С него се очаква правителството да предоговори сроковете и количествата в сключения с „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие за това.

Атанас Зафиров от БСП поиска обяснение на смисъла от това решение. „Самите вносители са наясно, че това е политически акт, който няма практически изменения и аргументация. Никакви детайлни обяснения не сме получили. Няма актуализиран график. Не сме против подновяване на боеприпасите, но сме против пълното изпразване на складовете, което предстои. Без график, без да е ясно дали ВМЗ може да възстановя тези боеприпаси“, настоя той.

Източник Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *