Национални интереси: Сърбия преговаря с Газпром за най-изгодни цени, а нашето правителство налага санкции на Русия!

България отблизо Свят

През идните дни „Сърбиягаз“ ще започне преговори с руския газов гигант „Газпром“ за нов дългосрочен договор за доставка на синьо гориво за Сърбия, съобщи генералният директор на сръбската газова компания Душан Баятович, съобщи БТА.

Той каза също така, че не очаква България да реши да спре доставката на руски газ по газопровода „Балкански поток“.
Разменихме писма с ръководството на „Газпром експорт“ и „Газпром“, като очаквам първата размяна на документи, представящи как те виждат ситуацията с новия дългосрочен договор и как „Сърбиягаз“ я вижда, да стане тези дни, каза Баятович.

Той очаква преговорите да приключат до 15 май.

Не мога да кажа цена на газа, тъй като ще зависи от цената на петрола на пазара и такава ще бъде и нашата цена. Онова обаче, което мога да прогнозирам е, че през първата фаза на нормализиране на цените на газа те могат да се позиционират между 800 и 850 долара за 1000 кубични метра, каза Баятович.

Според него на един по-късен етап на нормализиране на ситуацията цената може да стигне и до 600-650 долара за 1000 кубични метра.

На въпроса дали България може да вземе политическо решение за спиране на газа за Сърбия по газопровода „Балкански поток“, както по-рано спря изграждането на „Южен поток“ на своя територия, Баятович отговори, че не вярва София да вземе такова решение, тъй като в такъв случаи и българите, и унгарците биха останали без газ,  а едно такова решение би било прекалено трудно за тях.

Същевременно сръбският президент Александър Вучич изрази увереност днес, че Сърбия ще получи най-изгодните цени за руски газ в Европа. По думите му преговорите за газа с Русия ще започнат след парламентарните и президентски избори в Сърбия на 3 април.

След преговорите между Вучич и руския президент Владимир Путин през ноември Русия запази цената на газа за Сърбия на равнище 270 долара за 1000 кубични метра за шест месеца, след което на Белград ще бъдат предложени нови условия по дългосрочния договор.

От първи януари Газпром започна да доставя газ в Сърбия по нов маршрут. От Русия газът се транспортира по морския газопровод „Турски поток“, след това през територията на Турция и по националната газопреносна мрежа на България той влиза в Сърбия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *