На второ четене: Комисията по отбрана в парламента прие да дадем оръжие на Украйна

България отблизо

За по-малко от 8 минути Комисията по отбрана в парламента прие на второ четене законопроекта за ратификация на споразумението за предоставяне на военна помощ между България и Украйна.

Миналия петък парламентът одобри решение на МС за предоставяне на оръжия, боеприпаси и техника на Украйна и гласува на първо четене законопроекта за ратификация.

Към момента списъкът, изготвен от Министерството на отбраната, остава засекретен, макар в публичното пространство да стана ясно, че ще предоставим на Киев леки стрелкови оръжия и боеприпаси.

Съгласно гласувания проект подкрепата за Украйна може да бъде реализирана по два начина. Първият се състои в предоставяне на военно имущество Вторият е чрез принос към мисията на Европейски съюз за подпомагане на Украйна, чиято цел е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции за защита на териториалната ѝ цялост в рамките на международно признатите граници, както и на цивилното население.

Също така с проекта на решение се заявява принос на България към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна с участие на военнослужещи от въоръжените сили на България на позиции на стратегическо ниво в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Допълнително се предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на лица от въоръжените сили на Украйна за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на страната ни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *