Невероятен скандал! Български евродепутати искат ЕК да осъди България за милиони. Не били защитени правата на…бобрите и лалугерите

България отблизо

На 4 октомври в сградата на Европейската комисия в София е проведена среща между зелени неправителствени организации и представители на Главна дирекция Околна среда на Европейската комисия, предава Еко Новини.

От страна на еколозите са участвали активистите на „Зелено движение“, част от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, Тома Белев, бивш заместник министър на околната среда и водите, Александър Дунчев бивш депутат от „Продължаваме промяната“, Борислав Сандов – бивш вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите, както и още няколко членове на неправителствени организации. Всичките участници са членове и на организацията „Зелени закони“.

Какво искат зелените от Европейската комисия?

1.Еколозите са настояли Комисията да продължи съществуващите наказателни процедури срещу България, защото страната ни, според  тях, не изпълнявала екологичните директиви на Европейския съюз.

2.Европейската комисия да спре изплащането на втория транш от парите по Плана за възстановяване и устойчивост, защото Парламента не бил променил Закона за биоразнообразието, така както те искат. Тоест България да не получи милиард евро.

3.ЕК да ревизира жалбите на нашите неправителствени организации и по тях да стартира допълнително още наказателни процедури срещу България.

Недоволството на зелените е насочено конкретно срещу няколко решения на Министерство на околната среда и водите, които разрешават важни и изключително сложни проблеми от голямо обществено значение. А именно:

1.Зелените са против това, че Министерство на екологията е одобрило Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле, както и подробните цели за защита на животинските и растителни видове по трасето, където тя ще се строи. Нещо, което отпушва строителството на магистралата.

В последния си час като министър, Борислав Сандов ликвидира АМ Струма през Кресненското дефиле.

Екологът Андрей Ковачев заведе поредното, девето, дело срещу АМ Струма

Бернската конвенция отхвърли исканията на зелените за спиране на АМ Струма

2.Зелените са заявили пред представителите на Европейската комисия, че даденото разрешение от МОСВ за пашуване на селскостопански животни в Националните паркове нарушава европейски директиви. Затова ЕК трябва да образува наказателна процедура, за което зелените са готови да предоставят допълнителна информоция.

Зелените искат да се забрани пашата на животни в националните паркове

3.Еколозите смятат, че в България не се защитават достатъчно лалугерите и бобрите и затова страната ни също трябва да бъде санкционирана. Тук е важно да се каже, че Тома Белев и неговите приближени през 2009г. взимат половин милион лева, за да развъждат лалугери.

4.Зелените недоволстват пред ЕК, че държавата разрешава на собствениците на земеделски земи да прочистват самозалесилите се площи с храсталаци и дървета. Според тях за тази дейност трябва да се извършва Екологична оценка или ОВОС. Тук причината за искането е ясна –  повечето от фирмите, които изготвят оценките са собственост на зелените активисти.

5.Зелените са поискали от ЕК спиране на няколко проекта. Единият е за строителство на фотоволтаичен парк близо до Поморие.

Второто искане е за блокиране на изграждане на  туристически обекти по Южното Черноморие. Проекти, които явно не се строят от приближени на зелените, тъй като е известно, че Тома Белев е привърженик на строителството в резервати на морския бряг.

Екоминистерството е разрешило застрояването на Аркутино

След разрешението на Тома Белев: Застрояването на Аркутино продължава с пълна сила

От над 15 години, след влизането на България в Европейския съюз, зелените не са спрели да изпращат доноси в Брюксел срещу всички значими публични, общински и частни проекти.

Еколозите са подавали жалби и водили дела срещу 7 реактор на АЕЦ Козлодуй, завода за отпадъци в София, столичното метро. От години искат спиране работата и затваряне на всички ТЕЦ-ове в страната .

Зелените саботират довършването на АМ Струма, изграждането на тунелите Шипка и Петрохан.

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват

Против строителството на АМ Черно море са. Със жалби и съдебни дела блокираха развитието на зимния туризъм. Заради тях Витоша тъне в разруха.

Още много може да се изброява.

Разрухата на Витоша – от некадърно управление до зелени интереси

Как бяха унищожени смърчовите гори на Витоша?

България е единствената държава в Европейския съюз, в която се наблюдава феномена зелени неправителствени организации да искат от Европейската комисия наказателни процедури за стотици милиони евро срещу собствената си държава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *