Никола Филчев избухна: Убиецът Джок е освободен незаконно! Трябва веднага да се върне в затвора!

България отблизо

Решението за освобождаването на Джок Полфрийман е взето от незаконен съдебен състав и предубедени съдии, каза бившият главен прокурор на България Никола Филчев по БНТ.

Първият обвинител от 1996 до 2006 г. посочи, че съдия Калин Калпакчиев е бил човек на годината на соросоидното НПО, наречено „Български хелзинкски комитет“(БХК).

„Убиецът Джок Полфрийман също бе номиниран за човек на годината на БХК“, допълни събеседникът на БНТ.

По думите на Филчев, връзката с БХК е била повод Калпакчиев да вземе решението за австралиеца.

Вижте каква сценка разиграват пред нас. Един от участниците е „лауреат“ на на така наречения „Български хелзинкски комитет“, а другият участник в сценката, осъденият, е също номиниран за „лауреат“. Единият гледа делото на другия и го освобождава, това какво е„, недоумява Филчев.

Филчев призна, че е сбъркал със съдия Калин Калпакчиев. Той припомни, че през 2005 г. тогавашния председател на Апелативния съд Евгени Стайков направил предложение за повишаване на Калпакчиев от районен съдия в апелативен съдия. Филчев тогава възразил, но неговия заместник го помолил да прескочи едно стъпало и Калпакчиев да бъде повишен.

„Хората негодуват по две причини. Това решение е взето от незаконен състав, който е предубеден, заинтересован от изхода на делото. И второ – защото по своето съдържание решението противоречи на закона“.

Бившият главен прокурор смята изводът, че Джок Полфрийман се е поправил, за „необоснован“.

„Знам какво е съдия. Знам какво уважение дължим на съдията. Знам разликата между прокурора и съдията. Прокурорът иска, съдията дава. Но в същото време знам, че съдията трябва да спазва закона“, обобщи Никола Филчев./Източници blitz.bg, news.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *