Нинова: Борисов получи два звучни шамара, а тепърва ще има и още

България отблизо
Правителството на Бойко Борисов, а чрез него и България получи два много звучни шамара. Холандският външен министър заяви, че не ни искат в Шенген заради корупция. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група.

„Премиерът му показал снимки от оградата, но Европа не вярва на снимки вече и каза: „Заради корупцията на това правителство, не ви искаме в Шенген“. В същото време излезе и европейския доклад и тук поставям на вниманието на всички думата подмяна. Това е най-тежкият доклад, която е получавала страната ни, откакто сме членове на ЕС“, заяви Нинова пред депутатите.

 

Според нея, изказванията на премиера Бойко Борисов за добрата бизнес среда у нас, както и за успешната борба с корупцията и контрабандата, противоречат на оценката от Европа.

С остро критичен доклад за България излезе Европейската комисия, която на практика критикува всички сектори на управлението у нас.

– Институционалните недостатъци, регулаторната несигурност, корупцията и недостатъчното предлагане на работна ръка продължават да са сред основните пречки пред инвестициите, пише в документа.

– Държавните предприятия страдат от слабо корпоративно управление, което се отразява в голяма степен върху техните икономически показатели, се отчита в препоръката.

– На риска от корупция трябва да бъде обърнато по-сериозно внимание, тъй като тя представлява предикатно престъпление за изпирането на пари.

– Българските органи ще трябва да покажат конкретни и трайни резултати, демонстрирани чрез окончателни решения по дела за корупция по високите етажи на властта.

– Реформите в публичната администрация и електронното управление
продължават да бъдат бавни и не водят до достатъчни подобрения, а бизнес  средата остава слаба.

– Секторът на здравеопазването все още се характеризира с ниски публични разходи. Хората в България са изправени пред ограничен достъп до здравеопазване, причинен от неравномерното разпределение на ограничените ресурси и слабото покритие на здравното осигуряване.

– Образователните резултати са ниски и продължават да бъдат силно повлияни от социално-икономическия статус на родителите. Това отразява предизвикателствата, свързани с качеството и приобщаващия характер на системата на образование и обучение. България инвестира недостатъчно средства в образованието, особено в предучилищното и началното образование – две области, които са от решаващо значение за създаването на равни възможности от ранна възраст.

Това са част от изводите на ЕК, които фактически са тежка оценка за състоянието на държавата.

Докладът е дълъг, обстоятелствен и унищожителен за България. Вижте целия текст ТУК:

Брюксел не се шегува и предупреждава, че може да ни спре еврофондовете и да преосмисли отношението си към страната ни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *