Китайски експерт към света: Чуйте Русия, ако обединим усилия, ще намерим бързо лекарства и ваксини! Иначе през есента ни чака втора вълна!

Свят

Съществува голяма вероятност да има втора вълна на заразени с коронавирус в света през есента, ако извънредните мерки се отслабят в по-голяма степен. А ако не послушаме призива на руския президент Владимир Путин и не обединим усилията на националните научни мощности, втората вълна ни е гарантирана.

На това мнение е председателят на експертния екип по Covid-19 в Шанхай д-р Шанг Уенхонг съобщава RT.

Според експерта е „малко вероятно“ пандемията да приключи през лятото. Той посочи, че тя дори може да продължи в голяма степен до следващата година, ако дотогава не се намерят лекарства и ваксини, които да се продават в аптеките за лечение по домовете, както е и при сезонните грипове.

По негови думи, пандемията е достигнала критичен етап. „В световен мащаб до момента, много страни от Европа, както и САЩ не осъществяват ефективен контрол, В Африка, Южна Америка и Индия, където икономиката е по-малко развита, а медицинските средства не достигат, новите случаи са се увеличили значително, което поражда огромна несигурност в световната борба срещу епидемитя“, посочва д-р Шанг, който е и завеждащ Инфекциозното отделение в университетската болница в Хуашан.

Според експерта, броят на новозаразените в Европа и САЩ ще се увеличава постепенно до определен момент, след което ще започне да се регистрира спад в заболеваемостта. Огнища на заразата обаче ще се появят на други места, твърди той, цитиран от информационна агенция Нюз. бг.

„Предполагаме, че разпространението на коронавируса може да продължи 3-4 месеца, което означава, че спадът ще се случи в края на лятото. След него обаче може да последва втора вълна. Има голяма вероятност от повторна поява на вируса в международен мащаб, като се има предвид недостатъчните мерки в част от Европа, САЩ, Африка и Южна Америка„.

Д-р Шанг е на мнение, че макар и редуцирани, извънредните мерки трябва да продължат, докато не се намерят лекарства и ваксина, които да спрат разпространението на заразата. Но, за да стане това трябва на всяка цена да бъде чут призива на руския президент Владимир Путин, който поиска да се обединят научните ресурси на отделните страни. Защото само това ще даде възможност бързо да се открият и сертифицират лекарства и ваксини срещу заразата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *