Нинова: Ние бяхме най-адекватни в този парламент. И ще продължаваме да бъдем!

България отблизо

Борбата с паралелната държава и нейното пречупване могат да гарантират на България просперитет, а на българските граждани по-добър живот, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на социалистите.

 

Поводът за изявлението й от парламентарната трибуна бе равносметката за работата на 49-ото Народно събрание.

Борбата с паралелната държава и нейното пречупване могат да гарантират на България просперитет, а на българските граждани по-добър живот. Ние от БСП ще се борим за това, заяви Нинова, цитирана от БТА.

Актуални и адекватни на времето си бяхме през цялото време на 49-ото Народно събрание, заяви Нинова. Нашата най-голяма заслуга е, че отначало докрай, не само в този парламент, бяхме и сме и ще бъдем неотклонно, непоклатимо и на всяка цена, борци срещу паралелната държава, дълбоката държава, задкулисието и договорките, за които 49-ото НС беше най-голямата еманация, добави тя. Нинова критикува мнозинството, че е довело задкулисието и договорките до висота, че са го превърнали в държавна политика. Узаконихте го в законите, заложихте го в Конституцията, с което нанесохте непоправими щети на България, заяви Нинова.

В началото на декларацията лидерът на левицата заяви, че приключва морално и институционално най-вредният парламент в последните десет години.

По думите ѝ той е морално и институционално вреден и ще остави тежки последици в обществените и политическите отношения на България. „Морално вреден, защото промяната се прегърна със статуквото, защото надеждите на стотици хиляди българи бяха опропастени и излъгани. Получи си „мафиотизирана промяна“, добави Нинова.

 

Според нея резултатът от тези десетина месеца е изпиране на корупцията, на статуквото, легализиране на кражбите и на лобизма и поставяне на паралелната държава на първия ред в най-висшата институция на България – Народното събрание. Това е резултатът. Но има и още по-тежък- отблъскване на българските граждани от политиката, отхвърлянето на политическата власт, презирането на собствените ни институции. Това ще има тежки дългосрочни последици върху българския политически и обществен живот, заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП аргументира и оценката, че това е „институционално вреден парламент“ и визира посегателството, по думите ѝ, на основни начала в българската Конституция. Промените в Конституцията отнеха българския национален суверенитет, като допуснаха хора с двойно гражданство да управляват държавата, добави тя.

Вместо съдебна реформа – се направи съдебна реформа, която задълбочи всички пороци в съдебната система. Съдебна реформа, която довежда до политическо овладяване на съдебната система. Затова казвам- промяна с тежки последици с години напред, заяви Нинова.

Ние през цялото време бяхме дистанцирани и от начина на правене на политика и от съдържанието на законите, които се приемаха. Приемахте лобистки закони по съдържание с най-ниска форма на законодателна култура, коментира Нинова и визира законодателния процес на две четения в едно заседание и приемането на поправки след поправки. Последиците от това са объркан обществен живот, объркани икономически субекти, объркан малък и среден бизнес, несигурност и нестабилност на всяко семейство и на всеки човек, заключи тя.

Нинова заяви, че в рамките на този парламент от БСП са внесли 19 закона, 180 предложения между първо и второ четене, 27 проекти на решения, 39 декларации, 385 питания и въпроси към министри, 18 изслушвания на изпълнителната власт.

Сред постиженията на БСП Нинова открои предложенията им за увеличаването на майчинството през втората година до размера на минималната заплата, увеличаване на възнагражденията на полицаи и военни, преизчисляване на пенсиите и т.н. Днес сме свидетели на ужасяваща картина за демографското състояние на България, посочи тя. Нинова бе категорична, че демографската смърт може да бъде избегната с конкретни и стратегически решения. Твърдо стоим на тези позиции, допълни тя.

Сред успешните инициативи на партията Нинова открои борбата с монополите. БСП изведе напред актуалния въпрос като борбата с пияни и дрогирани шофьори, борбата с каналджийството, предложенията за увеличаване на наказанията за детска порнография, добави лидерът на левицата.

 

Ето и пълния текст на декларацията от името на парламентарната група на „БСП за България“, прочетена от Корнелия Нинова:

Уважаеми български граждани,

Приключва морално и институционално най-вредният парламент в последните 10 години, който ще остави тежки последици за години напред в обществените и политическите отношения на България.

Морално вреден, защото промяната се прегърна със статуквото. Защото надеждите на стотици хиляди българи бяха опропастени и излъгани. Някой си въобразяваше, че може да има променена мафия. Не може. Получи се мафиотизирана промяна. Резултатът от тези десетина месеци са изпиране на корупцията на статуквото, легализиране на кражбите и на лобизма и поставяне на паралелната държава на първия ред в най-висшата институция в България – Народното събрание. Това е резултатът.

Но има и още по-тежък – отблъскването на българските граждани от политиката, от желанието да участват в избори. Поредното разочарование. Отхвърлянето на политическата класа. Презирането на собствените ни институции. Това ще има дългосрочни и тежки последици върху българския политически и обществен живот.

Институционално вреден парламент, защото се състави мнозинство, което посегна на основните начала в българската конституция. Промените в Конституцията отнеха българския национален суверенитет, като допуснаха хора с двойно гражданство да управляват държавата. Вместо съдебна реформа, която цели справедливост, се направи съдебна реформа, която задълбочи всички пороци в съдебната система. Но нещо повече – съдебна реформа, която довежда да политическо овладяване на съдебната система. Затова казвам и тук – промяна с тежки последици за години напред.

Всичко това, уважаеми българи, беше облечено в параван на евроатлантическо мнозинство, което ще изведе България на прогресивен и европейски път с приемането ни в Шенген, приемането в еврозоната и реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост. Нищо от това не стана. Евроатлантическият дух се изпари през комина. Останаха скандалите, корупцията, меренето на регулатори, на постове и на схеми. Това е резултатът от този морално и институционално вреден 49-и парламент.

Разбира се, ние през цялото време бяхме дистанциране и от начина на правене на политики, и от съдържанието на законите, които се приемаха. Защото приемахте лобистки по съдържание закони с най-ниска форма на законодателна култура по начина, по който ги приемахте – на две четения едно след друго, поправка на поправката, отмяна на поправката. Последиците от това са объркан обществен живот, объркани икономически субекти, объркан малък и среден бизнес, несигурност и нестабилност за всяко семейство и за всеки човек. В резултат на принизен законодателен процес – и по форма, и по съдържание.

Когато критикуваме като опозиция обаче, мисля, че е редно да кажем пред българските граждани и какво свършихме. Ние сме доволни от това, което групата на „БСП за България“ свърши в 49-ото Народно събрание. Сухата статистика се изразява във внесени 19 закона, 180 предложения между първо и второ четене на закони на други парламентарни групи, 27 проекти за решения, 3 от които са вотове на недоверие, 1 искане за оставка на председателя на Народното събрание, 39 декларации от трибуната, 385 питания и въпроси към министри, 18 изслушвания на министри и над 70 публични прояви чрез брифинги и пресконференции.

По-важно е обаче какво стои зад тази статистическа активност. Нито за момент не отстъпихме от обещаното пред вас, уважаеми българи. Повечето от законопроектите, декларациите и решенията, които внесохме, бяха ориентирани към подобряване на качеството ви на живот, на установяване на сигурност и стабилност в държавата, на гарантиране на националния интерес. Наши са предложенията за: увеличаване на минималната заплата до 50% от средната; увеличаване на майчинството за отглеждане на дете през втората година до размера на минималната заплата; освобождаване от данък на младите хора до 26 години и за първа работа, както и на хората, които получават доходи до прага на бедността; увеличаване на възнагражденията на служителите в системите на МВР и Министерството на отбраната; преизчисляване на пенсиите с нов коефициент от 1,35% и т.н.

Днес сме свидетели на ужасяваща картина за демографското състояние на България. И много изненадващо чух днес от медии – предложения на колеги за мерки за детски градини, за учебници, за подкрепа на млади семейства – неща, които „БСП за България“ отдавна сме предложили, някои от тях са приети, други сте отхвърлили с много остри аргументи, че това е популизъм. Но всички знаят, че демографската смърт на България може да бъде избегната единствено с конкретни стратегически решения и решения, които са гарантиране с приемственост между 5-10 и колкото искате правителства и политически партии. Ние, от „БСП за България“, и през този парламент твърдо стояхме на тези позиции – предлагахме, отстоявахме и някои от тези решения са приети.

На второ място – големият проблем за бедността и неравенствата. Също предприехме конкретни мерки да бъдат намалени неравенствата и бедността и да се увеличат доходите на хората.

Втората група проблеми, които стояха на нашето внимание – борбата с монополите, корупцията и кражбите. Винаги сме твърдели, че при управлението на Борисов се крадяха 10 млрд. лв. Сега сигурно са повече. Защото с добавката от сглобката на ПП-ДБ и ГЕРБ, вероятно и кражбите са се увеличили. Борбата с корупцията – естествената, истинската, докрай борба с корупцията, може да гарантира сериозни приходи не само за социалната политика, която е наш приоритет, но за развитието на една нормална, реална икономика, която да гарантира приходи в БВП. Ето защо през цялото време на работата на нашата парламентарна група бяха ориентирани към борбата с кражбите, борбата с монополите. Законът за колективните искане е наше дело, наше настояване и наша битка в залата.

На трето място, като групи проблеми, БСП изведе напред актуални въпроси като борбата с пияни и дрогирани шофьори, борбата с каналджийството, предложенията за увеличаване на наказанията за детска порнография, за отнемане на МПС на пияни и дрогирани шофьори и т.н. Актуални и адекватни на времето си бяхме през цялото 49-то Народно събрание.

Но нашата най-голяма и единствена като партия и коалиция заслуга е, че от начало до край, не само в този парламент, а и в няколко предишни, бяхме, сме и ще бъдем неотклонно, непоклатимо и на всяка цена борци срещу паралелната държава, дълбоката държава, задкулисието и договорките, за които 49-ото Народно събрание беше най-голямата еманация. Сигурно винаги го е имало, затова и винаги сме се борели, но вие го доведохте до висота, като го превърнахте в държавна политика, узаконихте го в законите, заложихте го в Конституцията, с което нанесохте непоправими щети на България. Непоправими на този етап, надяваме се, поправими на 9 юни и след това. Ние оставаме алтернатива: борбата с паралелната държава и нейното пречупване могат да гарантират на България просперитет, а на българските граждани – по-добър живот. Ние, от „БСП за България“, ще се борим за това.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *