Нинова: Правителството издаде присъда на над 1 милион българи! И ги излъга за кой ли път!

България отблизо

В парадоксалната ситуация сме! Това заяви от трибуната на НС Корнелия Нинова.

Правителството да определи праг на бедност от 363 лева догодина, и същото правителство да определи минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст от 234 лева!

Замислете се какво означава това – правителството казва, че не може да се живее с доход под 363 и в същото време казва, че все пак хората трябва да преживяват с 234 лева. Не може да се живее така, но ще трябва да живеете така. Разбирате ли противоречието, парадоксалната ситуация, в която се намираме? Можем  цял ден и цяла нощ да се замерваме с числа, но нека да го обясним човешки на хората – как при този праг на бедност да живеят с тези пенсии?

Има изход от тази ситуация. Да, разбира се, че дългосрочната визия за излизане е работни места, високи доходи, високи осигурителни вноски, но това изисква години усилия. Нека да се стараем да осигурим икономически растеж и работни места, но да вземем мерки сега. Възрастните хора имат нужда сега и днес от тази актуализация. Какво предлагаме от „БСП за България“ – години наред – преизчисляване на всички пенсии с нов средномесечен осигурителен доход. Наложително е да се преизчислят пенсиите, няма друг изход.

Искам да отворим дебат за Сребърния фонд, защото това е една от възможностите да се гарантира пенсионната система, да не се допуска срив в пенсионната система, да се покриват дефицити до определени количества.

Сребърният фонд беше създаден през 2007 година от правителството на БСП. Целта беше в него да влизат концесионни такси, средства, получени при приватизация на предприятия и излишъците в бюджета. Какво се случи за 10 години управление на ГЕРБ? Фондът стартира с близо 2 милиарда и половина– Министерството на финансите преди един месец отчете, че във Фонда има 3 милиарда и 67 милиона. За 10 години половин милиард е влязъл във Фонда. При прогноза при неговото създаване, финансово разчетена, аргументирана, днес във Фонда трябваше да има между 10 и 15 милиарда лева, а има 3. Можеха  ли тези 10-15 милиарда лева да помогнат на пенсионната система и сега да не гадаем откъде да дойдат тези пари – можеха.

 

Защо това не се случи?
Защото, уважаеми управляващи, грубо погазихте всички закони на България за тези 10 години. По следните начини – още Симеон Дянков, за да избегне законовото задължение на правителството да внася парите от приватизация в Сребърния фонд, извади държавните дружествата в т.н. Консолидационна компания, и всички приходи от продажбите ги внасяше в държавния бюджет като дивидент, вместо в Сребърния фонд за пенсии.

 

Продължихте в следващите години по следния начин – за 2016 година правителството на Борисов отчита 1 милиард и 470 милиона излишък. За 2017 година – 800 милиона. За 2018 – 2 милиарда и 800 милиона излишък по консолидираната рамка. Вместо този излишък да влиза в Сребърния фонд, както задължава закона, месец преди края на годината премиерът Борисов го раздава с постановления на Министерски съвет, извън всички бюджетни процедури на парламента, раздава го еднолично с джипа, през прозореца, за партийни и политически цели. И не изпълнява закона – излишъкът от бюджета да влиза в Сребърния фонд, където да се трупа, за да подпомогне пенсионната система. Сега обяснявате, че няма начин, че е много скъпо, че няма откъде да се вземат пари – ами ето откъде.

 

Само при едно условие – че спазвате законите на България, които ви задължават концесионни такси, приватизационни средства и излишъкът от бюджета да отиват за пенсионери.

Питаме за пореден път – защо отново парите от концесията на Летище София, срещу която много пъти сме се обявявали, 480 милиона, не отиват в Сребърния фонд? А отиват за покриване на дългове на БДЖ. Защо? Променете закона, ако не искате да отиват в Сребърния фонд, но е неприятно да кажете на хората: „Ще премахнем Сребърния фонд, защото тези пари ще ги вкараме в общия държавен бюджет, за да покриваме дългове, за да ги харчим безразборно“. Не е добре, нали? Законът си действа, но вие тихомълком не го изпълнявате. Това е едната възможност, откъдето могат да дойдат средствата за пенсионерите, не е единствената.

Между първо и второ четене ще внесем предложения за преизчисляване на всички пенсии – аргументирано и обоснована, морално и справедливо. Не е въпрос на скъпо и евтино. Въпрос е на справедливост – към възрастните хора, които са дали своя принос за изграждането на България, за съществуването и стабилността на осигурителната система – и днес живеят мизерно.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *