Елена Йончева: Правителството превърна България в страна на кривите огледала! Затова ще се борим докрай!

България отблизо

Правителството на Борисов превръща България в страна на кривите огледала. Защото при това управление всичко е на обратно. Вместо да се бори с корупцията, правителството и неговата прокуратура наказват всеки, който дръзне да разкрие корупционни афери.

Аз,  и екипът, с който работех, разкрихме доста корупционни схеми и афери. За награда, обаче, върху мен се сипят прокурорски обвинения, заплашват ме със съдебни процеси по обвинения, които са колкото чудовищни, толкова и фалшиви.

Така стана и с мен, каза Елена Йончева по време на предаването „120 минути“, в ефира на btv.

Ето защо, аз помолих Европарламента да бъде ускорена процедурата по свалянето на моя имунитет, понеже това е в мой интерес и в интерес на разследването по тези афери. Процедурата е сравнително кратка за мащабите на ЕП, но все пак тя отнема няколко месеца.

Ще добавя и нещо много важно. Подадох жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсург. И въпреки че той не се занимава с корупцията по високите етажи на властта, и въпреки че 80% от подадените жалби се отхвърлят като недопустими, моята жалба бе приета. Което означава, че Европейския съд е определил като много основателни, мотивите, с които подкрепих своята молба.

Всъщност, искането на българската прокуратура да бъде свален моя имунитет като евродепутат, не е изненада за мен. Защото отдавна бях наясно, че разкриването на корупционните афери по високите етажи на властта са наказват от това правителство. Но обвиненията няма да уплашат никого, и най-малко мен. Понеже, всички знаят, че съм била на много по-страшни и горещи точки в различни региони на света, където животът ми е висял на косъм. Така че обвиненията на властта не ме плашат. Само предизвикват смайване и неверие докъде могат да стигнат управляващите, когато искат да съсипят нечия репутация и живот.

Затова винаги съм казвала, че един човек, или няколко души, не могат сами да преборят корупцията в управлението на държавата ни. Нужни са усилията на всички. На опозиционните партии, на журналистите, на българската общественост. Без такова обединение, борбата с аферите и далаверите е обречена на неуспех.

А що се отнася до Европейския парламент, той се доверява на националните институции и българската прокуратура. Това е практика и рутинна процедура. Но аз ще запозная моите колеги в ЕП с фактите, за да разберат те как един български гражданин и политик, който изнася тежки корупционни практики в България – как той е наказан за това”, коментира още тя.

Въпреки това, аз очаквам реакцията на новия главен прокурор Иван Гешев, когато той се запознае с обвиненията срещу мен. Понеже той не може да не знае за аферите, които разкрихме и огромното количество доказателства, които предоставихме на прокуратурата.

Накрая ще допълня, че ние ще продължаваме да разкриваме корупционните практики в управлението по върховете и в общините. И очакваме подкрепа за това начинание от цялото общество. А сега просто изчакваме отговора на прокуратурата по доказателствата които сме внесли.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *