Нинова предупреди: Режимът на водата е крачка към поскъпването й! Първо посегнаха на градовете с червени кметове!

България отблизо

Управляващите да не си помислят за ново увеличение на цената на водата на фона на безсилието, което демонстрират. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група, предаде агенция „Фокус“.

„През 2016 г. загубата на вода е 60 %. През 2017 г. за съжаление расте и стига до 61.24 %. В същото време ремонтите по газопреносната мрежа според тези официални данни са 0.5 %. В последните години постоянно увеличавате цената на водата за хората, от 1 януари тази година в Шумен тя стигна до 3. 4 лв., във Варна 3 лв., в Добрич – 3.35 лв“, обясни Нинова. Според нея хората вместо инвестиции получават легени. „Как ви звучи това в 21 век? Защо се случва това, защото 10 години управленията на правителствата на Борисов се отнасяха абсолютно безхаберно към този проблем“, подчерта Нинова. Тя призова управляващите да не си помислят за ново увеличение на цената на водата на фона на безсилието, което демонстрират да се справят с този проблем. Настояваме за изслушване на министър Нено Димов и министър Петя Аврамова за проблема с водата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, заяви тя.

„Три области в страната са в режим на вода и пред водна криза: Перник, Ловеч и Плевен“, каза Нинова.Тя попита докога хората ще плащат повече. „Настояваме днес тук да дойдат на изслушване министъра на регионалното развитие и на околната среда и да кажете какво правим. Три области са в криза, застрашени са още няколко. Ние имаме своите предложения. Ще внесем питане с подписи за дебат“, каза още Нинова. „Уважаеми управляващи депутати от ГЕРБ, знаете ли кой отговаря за водната реформа? Май не. Беше Нанков, после беше Малина Крумова, после като върнахте Нанков, пак Нанков. Сега кой е? Не само, че не знаете кой управлява тази реформа, просто реформа няма“, каза тя. „Постоянно събирате от хората все повече и повече пари, никакви инвестиции, влошено качество на доставката, влошено качество на вода“, посочи още лидерът на БСП.

И защо водният режим започна в градове, в които кметовете са от БСП, запита тя.

МЕЖДУВРЕМЕННО ПЕРНИК ИЗЛЕЗЕ НА БУНТ

В 9 ч. протестиращите блокираха движението пред ”ВиК” в Перник и опитаха да нахлуят в сградата. До среща с ръководството бяха допуснати няколкцина граждани, но не и журналисти.

Ядосани граждани хвърляха яйца по сградата. Един от тях дори бутна оператора на БНТ. Полицията усили охраната пред сградата на „ВиК“.

Протестиращите настояват за оставка на ръководството на ВиК- дружеството и търсене на отговорност заради водната криза от бившия кмет Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова. Гражданите събират подписка.

 

В понеделник кметът Станислав Владимиров сезира държавното обвинение. „Надявам се прокуратурата да влезе във ВиК в спешен порядък и да направи преглед на всички действия“, коментира Владимиров.

 

Първите стъпки, които ВиК операторът трябваше да предприеме по въвеждането на режима, не са добри, защото разходът на вода от язовир „Студена“ не е намален.

 

„Ако продължаваме така, ще имаме вода още два месеца“, предупреди Владимиров.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *