Нинова: Русия е приятелска страна, трябва да си сътрудничим повече!

България отблизо

Трябва да наложим вето, ако се вземе такова решение, защото ембаргото би затруднило икономиката страхотно, до увеличаване на безработицата, до поскъпване на горивата.

Това заяви в ефира на bTV министърът на икономиката Корнелия Нинова относно желаното от България налагане на вето за ембаргото за руски нефт.

„Икономическите санкции, които се налагат целят да затруднят руската икономика и така да възпрепятстват войната. Какъв е смисълът да искаш да убиеш чужда икономика, като убиеш своята. Над 107 страни в света вече са засегнати от икономическите санкции“, заяви Нинова.

Според мен тази надпревара на санкции и контрасанкции трябва да спре“, категорична е тя.

По думите й ни трябва време, за да се пренастроим. „Инфлацията е много тежка и всички комперсаторни мерки вече са изядени от инфлацията. Трябва първо да гледаме националния си интерес и да настояваме за вето върху ембаргото“, добави Нинова.

Тя се противопостави на слагането на линии – „ако не си на наша страна, си на страната на врага“.

По думите й българите страдат от високите цени на хляба и на тока.

„В последните дни се вижда, че Русия ще намери алтернатива за износа на своите суровини. Ние какво ще правим, като нямаме готова алтернатива“, запита Нинова.

Според нея по-голяма част от българското общество намира Русия за приятелска страна. „Има и политически оценки и това как правителството отразява отношението си към Русия. Чуват се много крайни неща. Според мен Русия е приятелска страна“, каза тя.

По думите й в момента светът наддава в санкции.

Тя отказа да отговори трябва ли да плащаме газа в рубли. „От БСП смятаме, че имахме нужда да продължат разговорите с „Газпром“. Не знам детайли по договора“, каза тя.

По думите й трябва да има замразяване на цената на газа. „Да е на нивата, на които е сега по нивата от „Газпром“, а разликата да се поеме от държавата“, каза тя и даде за пример постъпката на премиера Мицотакис в Гърция.

„Там е факт да се обложат и свръх печалбите на енергийните дружества“, каза тя.

Нинова е категорична, че водата трябва да се спре, без значение кой ще спечели.

„Не трябва да има война, а мир. Всичко, което говорихме досега, е как да преборим последиците от войната. Убедена съм, че все още има начини да се спрат военните действия и да започнат преговори“, каза тя.

„Трябва да ремонтираме украинска техника, това зависи обаче от възможностите на „Терем“. Как, кога, в какви размери, ще могат или не, не зависи от нас. За нас беше важно да няма износ на оръжия и боеприпаси“, подчерта Нинова.

На въпрос какво се товари в украинските самолети по родните училища, Нинова отвърна:

Ние оръжия и боеприпаси за Украйна не изнасяме от години. Ние изнасяме такива неща за над 50 страни. Когато те си купят оръжието и го изнасят, то става тяхна собственост и България вече няма право да им търси отговорност за него. Не знам какво е имало в самолета. От началото на войната са подписани между 130 и 140 документа за износ. Със сигурност не става въпрос за танкове и БТР-и, за каквито говори Борисов. Обвиняват ни в лицемерие, че тайно изнасяме. Това е абсурдно при целия този контрол“, каза Нинова.

Недоумявам как Радев изрича тези думи. Той много добре знае, че тези износи, за тези държави, са по договори, сключени от неговите служебни кабинети. Думите му са манипулация. Не можеш да внушиш, че в момента БСП или аз лъжем левите хора и изнасяме оръжие, при положение, че знаеш твоите правителства с кого са сключвали договор“, каза Нинова.

„Колегата Михайлов е махнат заради конфликт на интереси“, обясни тя.

По думите й той е перфектен пример за източване на държавно предприятие“, каза тя.

Нинова заяви, че БСП е издигнало Румен Радев през първия му мандат: „Аз имам лична отговорност за това. Срещу мен застана цялата партия и държава. Той не можеше да говори политически. Всичко това бяха наши усилия. Вторият мандат също беше така. Изненадват ме реакциите му, особено тези, които засягат БСП. Надявам се, че ще остане обективен в оценките си“, каза тя.

„ПП са отроче на президента Радев. Той им даде рамо на тези избори. Там обвързаността е ясна и сегашната им ситуация ми е неясна“, каза тя.

Според нея причините за скока на храните са извън правителството.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *