Нинова с ексклузивни новини. Ето какво правителство ще прави

България отблизо

Националният съвет (НС) ни даде мандат, упълномощи ни да започнем разговори с всички партии в парламента, в опит да съставим редовно правителство. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет, което се проведе по-рано днес.

„Благодаря на НС за тази подкрепа и почти единодушно решение.

 

Ще поканим лидерите на партии на лидерска среща, ще поставим 5 въпроса за обсъждане. Първият е има ли политическа воля за съставяне на правителство или просто се демонстрира такова, за да се прехвърли отговорността за предсрочни избори на един или друг. Ние не бихме искали това да се случва.

Искаме честен и открит разговор и представяне на обществото на фактите. Ако имаме различия и не можем да се съберем – да ги обявим. Ако можем, да продължим със следващите стъпки. А те са: какви задачи да възложим на това правителство, с какъв срок да е, политическо, експертно или смесено да е и формат на взимане на решенията.

Няма да бавим този процес, в следващите дни ще го стартираме и ще ви информираме“, заяви тя.

Тя определи като добро начало факта, че почти всички заявиха, че са готови да участват в разговори. „По какъв начин ще се проведат, ще уточним в разговор с тях.

Не съм пускала писма, не съм се обаждала на колегите лидери. Още от утре ще се чуя с тях и ще видя, ако предпочитат двустранни, ще бъде такава“, каза още Нинова.

„Нямаме фиксирана дата за лидерските срещи. Различното при нас е, че ние не слагаме разделителните линии, а търсим това, което ни обединява. За нас това са поне 4 въпроса: бюджетът за 2023 г. не можем да оставим държавата без бюджет.

Второто, което ни обединява, е общи усилия за приемането ни в Шенген. Третото – законите по Плана за възстановяване и устойчивост и ревизията в частта „енергетика“. Четвъртото е съдебната реформа.

В предишните опити колегите правеха грешка. В документ предварително записваха неща, които знаеха, че няма как да се случи.

Обръщаме и пирамидата на разговорите. Досега се започваше от посредници, експертни групи, парламентарни групи. Ние искаме да започнем от председателския разговор. Ако там не стане, няма смисъл.

Не можем да се ангажираме отсега да кажем кога ще върнем мандата, в никакъв случай обаче няма да злоупотребяваме с времето“, подчерта тя.

„Нямаме кандидат за премиер, няма да бъда аз. Личното ми мнение, че трябва да е равно отдалечен и еднакво одобрен от всички, с които ще говорим за кабинет“, каза още лидерът на БСП.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *