„Лукойл“ опроверга Асен Василев и германското издание Ди Велт за Украйна

България отблизо

„Лукойл“ няма и не е имала договори за доставка на гориво за Украйна от рафинерията в България. Българските власти не са кандидатствали за доставки за Украйна, продуктите на рафинерията на компанията в Бургас се продават на едро и дребно на вътрешния пазар само за български купувачи.

 

„Лукойл“ води диалог с държавните органи на България само по въпроси, свързани с регулирането на бизнеса, политически теми не са обсъждани. Това коментираха от компанията в отговор на публикацията в германското издание „Ди Велт“.

Припомняме, че позовавайки се на бившия министър на финансите Асен Василев, вестникът писа, че България тайно е доставяла на Украйна дизелово гориво след началото на специална военна операция на Русия. Дизелът, както беше съобщено, се произвежда в Бургаския нефтохимически комбинат, който по това време беше собственост и се управляваше от „Лукойл“.

„Компанията по-рано е заявявала, че предприятията от групата „Лукойл“ нямат и не са имали договори за доставка на гориво на територията на Украйна. Никой от представителите на българските власти никога не се е обръщал към ръководството на нашите предприятия със заявки за доставки в Украйна. Продукция на рафинерията на Лукойл “ в Бургас се продава на едро и дребно на вътрешния пазар изключително за български купувачи“, се казва в съобщението на „Лукойл“, цитирано от РИА Новости.

„Лукойл“ посочва, че продуктите на бургаската рафинерия се продават на едро и дребно на вътрешния пазар изключително на български клиенти, като броят на малките клиенти на едро е около 500. Делът на „Лукойл“ на българския пазар на дизелово гориво е около 95%, като обемите на продажбите на компанията в страната през 2022 г. ще бъдат значително по-ниски от потреблението.

Източник: ТАСС, marica.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *