Ноам Чомски: Русия можеше да превърне Киев в необитаемо място, но не го направи

Свят

Американският публицист Ноам Чомски каза, че всеки нормален човек трябва да се пази от ядрен конфликт, но има огромен брой сценарии, които могат да доведат до началото на ядрена конфронтация.

Според Чомски един такъв сценарий е украинската криза. В случай, че прогнозите на политическото ръководство на САЩ се сбъднат и украинската армия се доближи до поражението на руските сили, малко вероятно е руските власти да допуснат провал на своите въоръжени сили. Вероятно в този случай на Украйна ще бъде нанесен ядрен удар, пишат чуждестранни агенции.

Публицистът припомни, че във времена, когато армиите на САЩ и Великобритания буквално разбиваха на парчета иракската столица Багдад, лидерът на нито една чужда държава не можеше да дойде там. Това се дължи на факта, че САЩ и Великобритания, докато водят военни действия, напълно унищожават комуникационната, транспортната и енергийната инфраструктура на противника – всичко, което е необходимо за осигуряване живота на мирното население.

Това обаче не се случва в Украйна, въпреки факта, че Русия разполага с всички средства да превърне напълно украинската столица в абсолютно необитаемо място, използвайки за това неядрени оръжия, както американците някога направиха с Багдад и някои градове в Сирия .

Русия можеше да превърне Киев в необитаемо място с неядрени средства, но не го прави.

Чомски също отбеляза, че според ООН цивилните жертви на Украйна възлизат на около 8000 души, което е значително по-малко от цивилните жертви по време на американското и британското нахлуване в Ирак или израелското нахлуване в Ливан.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *