Новата коалиция е факт: Пеевски и Борисов раздадоха обещания, без да са на власт

България отблизо

Обещано и изпълнено! Това заявиха лидерите на ДПС и ГЕРБ Делян Пеевски и Бойко Борисов по време на среща с представители на миньорите и синдикатите и министъра на енергетиката.

Днес в парламента с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС гарантирахме непрекъснатата работа на миньори и енергетици в Маришкия басейн.

 

Среща миньори 2

Миньорите поискаха и гаранция, че средствата, отпуснати днес, ще бъдат използвани по предназначение. От страна на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС поехме категоричен ангажимент и ще изискваме непрекъснато информация за развитието на процеса от министъра на енергетиката и от ръководството на мините.

 

 

 

Депутатите задължиха правителството да отпуска годишно 250 млн. лв. до 2028 г. включително за рекултивация на терени на държавните „Мини Марица изток“. Вносители са депутати от ГЕРБ, а по предложение на ДПС беше коригиран размерът на плащанията и срокът.

 

Гласуването се проведе на фона на миньорските протести пред парламента, МС и Президентството, в които участват и енергетици не само от Маришкия басейн. Представители на протестиращите бяха допуснати в пленарната зала да наблюдават дебатите.

Вместо първоначалното предложение сумата на година да бъде 200 млн. лв., тя набъбна до 250 млн. годишно, но за 4 години напред, а не за 5, какъвто беше първоначалният план. От ПП-ДБ не подкрепиха помощта за „Мариците“ и се въздържаха. Всички останали парламентарни групи одобриха средствата.

Енергетиците се вдигнаха на протеста в столицата, организирани от КНСБ, заради това, че произвежданият от тях ток в ТЕЦ-овете на Маришкия басейн е прекомерно оскъпен, заради квотите за въглеродни емисии, и не може да бъде продаден без загуби на борсата. Работниците се опасяват, че това ще доведе до затвярането на „Мариците“ и ще останат без работа.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *