НОВАТА ТАКТИКА НА РУСИЯ

Свят

„Строго секретно”

Новата сила на Русия са нейните нови оръжейни системи, въведени на бойно дежурство. Никога в историята Русия не е била толкова силна спрямо който и да било противник. Дори и по времето на СССР. Такъв момент се случва веднъж на 1000 години. Русия няма да го изпусне. Дойде време Западът да си плаща сметката.

През последните години се осъществи коренна и безпрецедентна промяна във философията на войната. Съвременната война се води с оръжия и противооръжия за далечни разстояния, даже на хиляди километри.

Именно оръжията на далечната война върнаха Русия в голямата игра със смазващо превъзходство – хиперзвуковите „Циркон“, „Кинжал“, „Авангард“, „Сармат“, атомните подводници с „Булава“, противооръжията С-400-С-500, С-550 „Нудоль“, действащи и в Космоса, колосалното торпедо „Посейдон“, оръжията на военния театър начело с „Искандер“, стратегическата авиация и т.н. Заради това няма да се гадае къде, кога и как тези оръжия ще бъдат използвани на глобално равнище. Ще бъдат използвани там по такъв начин и в такъв момент, какъвто е необходимо.

Така нареченият „алгоритъм на Путин“ се отнася не само за Украйна, Европа и НАТО, но и за САЩ. Всъщност, действията на Путин са напълно предсказуеми. Така нареченият „алгоритъм на Путин“ вече е известен на западните елити и на така наречената „дълбока държава“.

За какво става дума? За степенуването на предложенията на Путин.

Първото предложение на Путин винаги е напълно приемливо и взаимноизгодно, дори с известен ущърб за интересите на Русия.

Второто предложение на Путин вече е доста тежко, но както се казва „все още може да се диша“.

Третото предложение вече е най-тежкото – „Или – или! „.

Това означава, че първото предложение на Путин е: „дайте да се разберем, това са нашите интереси, това са вашите, да намерим разумен компромис“.

След като е отхвърлено, следва второто предложение на Путин, което е предупреждение и така се озвучава – ако не се вразумите, следват военно-технически мерки.

Когато и то е отхвърлено, следва третото и последно предупреждение – Русия повече няма да отстъпва, ще отстъпи западният свят. „Щом не искате, взимайте си куфарите и обратно. Иначе…“

С отхвърлянето от САЩ на трите предложения на Русия от 17 декември 2021 г., светът навлезе в сегашната мега криза. Към Украйна започна да тече река от оръжия от САЩ, Англия, Балтийските страни, Балканите. Американски инструктори „на място“ обучаваха украински спецназ в Лвов. Американски F-35 и F-16 бяха позиционирани в Източна Европа. Танкове и бронетехника пътуваха от Гърция към границите на Украйна.

САЩ евакуираха посолството си от Киев в Лвов, подобно на бягството им от Кабул /Афганистан/.

В резултат на затъването в украинската бездънна действителност, Западът разбра, че всичко което е свързано с Киев, няма никакъв смисъл, освен в една точка. Украйна загуби, САЩ и НАТО също загубиха. Нюланд пък изпадна от борда!

Целият набор от искания на Русия се свежда до това Западът да признае, че светът се е променил и че с това се промениха и правилата на играта. По принцип САЩ са готови да избягат от Източна Европа. Вече няма какво да крадат от там. Но искат преди това да превърнат не само Източна, но и Западна Европа в пустиня за десетилетия.

Руските искания за писмено фиксиране на договорености не се дължат на това, че от „бумагата“ има някаква полза. Както се казва „всички договори са, за да бъдат нарушавани“. Но това е опит на Москва да принуди така наречения „колективен Запад“ да спре да работи във формата на отдавна загубената хегемония, да седне на преговори, да се фиксират позициите и да се оформи променилата се в полза на Русия геополитическа ситуация.

И така, какво следва?

Украинската армия не е в състояние да устои дълго време на руската, с оглед пълното превъзходство на последната във всички видове оръжия, качественото професионално превъзходство на всички нива (от обикновен войник до висшия щаб), както и по-високата морална стабилност. Украинската армия ще бъде смачкана. И географията, и историята определят необходимостта Украйна да влезе като субект в състава на Руската федерация. Това увеличава стратегическата дълбочина на руската отбрана. Оттук и основните постулати на руската платформа – пълна капитулация и демилитаризация на Украйна, или физическо унищожаване на военния потенциал на страната

В началото имаше признаци на някакво условно „споразумение“ с което Вашингтон се отърваваше от токсичния актив на висока цена за сблъсък с Русия. На определен етап обаче условията на „сделката“ не бяха изпълнени, украинските военни бяха вкарани от Запада отново в конфронтация с Русия и Киев отказа да капитулира. САЩ прехвърлиха всички разходи за конфронтацията с Русия към Европа и така фактически премахнаха тежестта на конфронтацията с Москва и необходимостта да се държи под пряк контрол евразийския театър на военните действия. Така САЩ елиминираха отново основния си конкурент Европа, и най-вече Германия.

Веднага след терористичната атака срещу Кримския мост в Москва бяха прекарани две междуконтинентални балистични ракети „Ярс“ по улицата пред посолството на САЩ. Московчани излязоха по улиците, скандирайки „ядрена бомба за Вашингтон“. Транспортьорите, преминали пред посолството на САЩ, с междуконтиненталната балистична ракета „Ярс“, която е въоръжена с поне една ядрена бойна глава от 800 килотона. Но ракетата може да носи най-малко четири бойни глави, а ако са по-малки, може да носи и 10 глави. Никога досега в записаната история на този свят никоя нация не е демонстрирала „в натура“ ядрени ракети срещу официалното посолство на друга нация. Това беше най-ясното предупреждение за ядрена война, отправяно въобще някога.

Ако войната в Украйна премине дори прага на бойното (тактическо) ядрено оръжие, тя няма да спре дотук. Тя ще ескалира до първа и последна глобална ядрена война.

И така, какво сочи ядрената аритметика.

Според офицери от руските стратегически ракетни сили, чиято задача е да планират руския ядрен удар, неизбежното възмездие очаква САЩ 10 минути след като бъде потвърдено използването на ядрено оръжие срещу Русия. Толкова време ще е нужно за ответен удар на подводниците на руския флот в северните ширини и Атлантическия океан.

При изстрелване от шахта ракетата лети до САЩ за около 20 минути. А от подводница – около 10 минути. Ако подводницата с ядрено оръжие е някъде в Саргасово море, то изстрелването на десетина ракети „Булава“ няма да е трудно. 10 такива ракети, в зависимост от конфигурацията, са около 100 бойни глави, тоест само една подводница може да унищожи сто цели. Освен това, високата гъстота на населението на Съединените щати, съсредоточено главно на двата бряга, опростява задачата за руската армия: достатъчно е да се ударят няколко големи града – и броят на жертвите ще се измерва в десетки милиони души.

Руската армия няма задачата да удари големи милионни градове. Но така се е случило, че много цивилни живеят около най-големите военни бази в Норфолк, Сан Диего, до позициите на противоракетната отбрана в Калифорния и други части от Съединените щати. По груба оценка цивилните жертви в САЩ след руски ядрен удар ще са около 65 милиона души.

И тук идват най-новите руски ракети „Сармат“. С тях въпросът въобще за географското съществуване на САЩ може да бъде решен само за няколко минути и с ограничени сили – една ракета е достатъчна, за да унищожи всички военни обекти в три щата на Източното крайбрежие наведнъж, а шест такива ракети могат напълно да лишат САЩ от способността да се бият през следващите 100-200 години. За да се унищожи цялото население на САЩ, на Русия са достатъчни десет междуконтинентални балистични ракети РС-28 „Сармат“, въпреки че САЩ все още са уверени, че 1550 руски ядрени оръжия могат да унищожат само 32-35 милиона американци.

В общи линии „четири ракети „Сармат“ могат да унищожат напълно САЩ. Две ракети ще унищожат цялото Източно крайбрежие на САЩ и две ракети – западния бряг“. „Четири ракети и няма да остане нищо“.

В началото на май 2023 г. Москва съобщи, че армията й е извършила в руския анклав Калининград електронно симулирани пускове на ракети, способни да носят ядрен заряд. Картата показваше, че една руска междуконтинентална балистична ракета „Сармат“, когато бъде изстреляна от Калининград, ще изпари Берлин /Германия/ за 106 секунди, Париж /Франция/ – за 200 секунди, и Лондон /Англия/ – за 202 секунди след изстрелването. И трите града ще бъдат ударени само с едно изстрелване на една ракета „Сармат“, всяка от които носи до 15 ядрени бойни глави. От изстрелването до удара дори в най-далечния град – Лондон, ще има само около 3,5 минути радарно предупреждение, със сигурност недостатъчно, за да предупредят хората дори да се скрият.

Населението на тези градове е както следва:

Берлин /Германия/ – 3,645 милиона (2019);

Париж /Франция/ – 2,161 милиона (2019);

Лондон /Англия/ – 8,982 милиона (2019).

Почти никой в тези градове няма да оцелее.

На 21 април Русия извърши първия пуск на „Сармат“, която е най-мощната машина на апокалипсиса. Това беше поредно и може би последно предупреждение към САЩ и Англия на стратегическо равнище, заради намесата на Вашингтон и Лондон във войната в Украйна и доставките на ново оръжие за Киев.

Сега си представете, че това „чудовище“ ще достави за 35 минути на разстояние от 18 000 км (диаметърът на планетата е 12 742 км) своя товар до която и да било точка на планетата, даже през Южния полюс. На 28 април 2023 г. беше съобщено, че Русия възнамерява да въведе на въоръжение най-малко 46 тежки МБР „Сармат“. Общият капацитет на 46 тежки МБР „Сармат“ е такъв, че е в състояние да унищожи площ от около 18,5 милиона квадратни километра, т.е. общата площ на САЩ и Канада.

Връщайки се към началото, въпросът е дали човечеството е в последната неядрена, или в първата ядрена война.

В момента сме в окото на бурята.

 

Светослав Атаджанов

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *