Нова брутална наглост: Човек на Борисов обвини президента в…некомпетентност! Ето, обаче, каква е истината!

България отблизо

Ето какъв пасквил бе пуснат във Фейсбук:

Некомпетентността и политическата неграмотност на президента Радев достигнаха нов връх. В опит да отиграе поредната „подадена топка“ от синьо-червената мъгла, Радев за пореден път се изложи брутално.

 

На скалъпен брифинг привечер изрева, че са му отнети правомощията и не може да управлява поверената му от закона Служба за национална охрана (НСО).

И естествено се отрече и дистанцира от действията на НСО като опита да прехвърли на премиера Борисов и изпълнителната власт решението да се охраняват Доган и Пеевски.

Обаче пак греда! Очевидно в президентството има доста юристи, които трябва да си скъсат дипломите.

 

Г-н президент, пак Ви направиха за смях собствените Ви съветници и служители. Защото:

 

1. Според чл. 23, ал. 2 от Закона за НСО, председател на Комисията, която решава кои лица се нуждаят или не от охрана, е началникът на НСО. (Снимка 1)
2. Същото е записано и в Глава трета, чл. 22, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за НСО. (Снимка 2)
3. Видно от Глава трета, чл. 24, ал. 4 от Правилника за прилагане на Закона за НСО, председателят на комисията (т.е. шефът на НСО) на заседанията предлага на членовете на комисията проект на оценка на степента на застрашеност, съответно на вида и обхвата на необходимата охрана. (Снимка 3)

 

Разбрахте ли сега, г-н президент, че Вашият човек в комисията предлага на шефа на ДАНС и на гл. секретар на МВР, които са останалите членове на комисията, кой и как да бъде охраняван от НСО?!

Никола Николов

Фейсбук

В коментар на ИСТИНАТА ще припомним, че по закона за Националната служба за охрана, който действаше преди да бъде променен от депутатите на Борисов, президентът назначаваше началникът на НСО и контролираше дейността на тази служба, която е важна част от националната сигурност на България.

След промените, обаче, се оказа, че президентът назначава шефа на НСО, но…преди това се  иска решение на Министерски съвет по въпроса. Тоест, ако МС, което значи Борисов, не одобри кандидата, президентът не може да го назначи. По този начин, депутатите от ГЕРБ отнеха едно от най-важните правомощия на президента. Понеже става ясно, че началникът на НСО вече не се назначава само от президента, а е компромисна фигура с министерския съвет.

Е, в задачата се пита как президентът ще отговаря за действията на една фигура, която не е назначена само от него, а е компромис с Борисов?! Защото президентът формално назначава шефа на НСО, но…разрешението се дава от Борисов.

Следователно, съвсем редно е, както каза президентът, този който е дал разрешение за назначаване, и който де факто е отговорен да се случи това назначаване, да поеме отговорността за действията на тази фигура, в случая шефа на Националната служба за охрана.

А грубите думи на Никола Николов, написани във Фейсбук, който е и пиар на ГЕРБ, са съвсем незаслужена обида и начин да бъде изваден президента от равновесие, за да направи грешна стъпка.

Така, действията на Борисовите пудели стигнаха върха на наглостта и безочието в опитите си за омаскаряване на президента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *