Проф. Витанов: Руската армия върви на запад, украинската все повече намалява

България отблизо
Кратка информация за политиката и войната за 15 февруари 2024 г.
Мисля, че засега дадох достатъчно информация за книгата за Япония. Като тръгне да излиза, ще пиша още за нея.
Караме нататък.
Какво става по САЩ?
1. Какво става с мигрантите? Напускани са в САЩ и спят по летищата. Върви кампания населението да си ги прибира по домовете. Вчера имаше случай, когато американско семейство от Бостън се записало да приеме мигранти у тях и след един час пред вратата се изсипали четирима. Силно изненадани, американското семейство ги посрещнало и почнало да ги устройва.
Водим си бележки. Наличен е значи такъв сценарий: Правителството набълбуква държавата с мигранти. И почва да ги праща за отглеждане по къщите на хората. Коментара на Витанов: Абсолютно тъп сценарий. Първо, няма да са толкова много тези, които ще искат да приемат мигранти. Второ, много от тези, които са приели такива, скоро ще изпищят поради несъвместимост на стереотипа на поведение на мигрантите със стереотипа на поведение на приемащите ги по къщите. Трето – приемането на безполезни за икономиката хора само засилва проблемите на държавата, а не ги решава. Контрол на миграцията му е майката, казва Витанов, а не приемане на самолети с нелегални мигранти от Австрия, както прави Продажникус Булгарикус.
2. Шоуто с менталния фитнес на Байдън се задълбочава. Байдън обвинява специалния разследващ Хър, че е измислил това, дето Байдън обявил смъртта на сина си. Оказа, се, че не е измислено. Просто Байдън е забравил, кога е говорил за смъртта на сина си, който си е жив и здрав. Почва да става ужасяващо. И ще продължава да става ужасяващо. Щом в САЩ на върха на управлението стои човек, в чиито ментални способности се съмнява половината му държава и половината елит на тая държава, помислете си какво ще е на други места. Не случайно обмислям да въведа термина политически юрдек. С него ще обознача абсолютно некомпетентно създание, сложено да кряка по всякакви поводи и трибуни и така да прикрива тези, които реално управляват процесите в дадена страна.
Имаме
Закон на Витанов: Отстъплението на истинските политици е пропорционално на настъплението на политическите юрдеци.
3. Гледаме социологическите изследвания за изборите. В Мичиган Тръмп води с 2% на Байдън. Мичиган е бил винаги оспорван и там победата е била винаги с малка преднина. Интересно е кой подкрепя двамата проектокандидати. Либералите, чернокожите и пенсионерите подкрепят повече Байдън, консераторите, белите и мъжете подкрепят повече Тръмп. Жените пенсионерки значи подкрепят повече Байдън. Мъжене пенсионери са повече за Тръмп. Интересно, интересно.
Караме нататък
Да видим, какво ни казва лорд Кейнс днес
Джон Мейнард Кейнс (ден 16)
… Ако обаче правителството се въздържа от регулации и остави нещата да се развиват на самотек, основните стоки скоро достигат ниво на цените, което е недостъпно за всички, освен за богатите, безполезността на парите става очевидна и измамата на обществото не може се крие повече…..
Държавната регулация на пазара може да спаси капитализма за известно време, казва ни Кейнс. Оставен сам на себе си, пазарът води до монополизъм и до монополни цени. Все повече стоки стават достъпни само за богатите и измамата не може да се крие повече.
Коя измама не може да се крие повече? Тая с преразпределението на благата. Ясно почва да се вижда, че едни бухат по цл ден за едното оцеляване, а други консумират произведените блага. И се чудите откъде се появяват сополанковци с ферарита и накокаинени джукести силиконки та да има с какво да си играят сополанковците. Естесвено развитие на капитализма от криза към криза. Държавната регулация забавя достигането на критични размери на кризата и така спасява капитализма за известно време. Между другото, като си помислите, войните и епидемиите също забавят кризата на капитализма. Затова днешния свят е натъпкан с войни и претъпкан с епидемии. И това нещо ще се усилва.
Стига толкова за това.
Напред, към войните. Най – напред, войната в Газа. Знаете, какво ви е прогнозирано – победа за Израел в Газа, но дълга война, поради добре развитата мрежа на Хамас. Проблемът за Израел също ви го описах – насреща стои голяма мрежа, включваща Хамас, Хизбула и други организации и части от тая мрежа са вън от Газа, намират се в Ливан и други страни от региона.
И тъй – мрежата на Израел срещу мрежата на палестинците. И двете мрежи не са малки и са захранвани от външни сили с големи възможности. Което предполага дълга и кървава война. Знаете прогнозата ми – Израел ще победи в Газа и доста ще унищожи палестинската мрежа там. Но няма да успее да унищожи цялата палeстинска мрежа, чиито корени са далеч извън Газа.
Добре, очакванията за са трудна военна победа на Израел. И какво от това? Съгласно концепцията ми за двете сблъскали се мрежи, тази военна победа ще промени малко неща, тъй като антиизраелската мрежа няма да бъде унищожена, нито в Газа, нито в региона на Близкия изток.
Палестинска държава? Това означава практическа победа за антиизраелската мрежа. Проблемът е, че двете мрежи не са настроени да съществуват съвместно без да се бият помежду си. Това трябва да се настрои. Но то не може да се настрои с три листа хартия, подписани от когото и да било. Да видим какво ще се получи.
Иначе бойните действия си вървят. Както се казва – кучетата си лаят, керванът си върви. Израелската армия си атакува Рафа, отстрани се отлайва за спиране на огъня. Не много ефективно, колкото да се запише участие в опитите за миротворство. Американците се опитват да предотвратят разрастването на конфликта като не допуснат прехвърляне на големи групи палестинци в Египет, за да не се прехвърлят и големи групи на Хамас, които да почнат да атакуват Израел от Египет.
Обединените арабски емирства не са доволни от ударите на американската авиация срещу проиранските групировки и искат да ограничат тези удари. С две думи – двете големи мрежи си плющят шамари с едната ръка, а с другата пишат сценарии за миро решаване на конфликта.
Такива конфликти се решават по два начина. Или престават да си плющят шамари (трудна работа, двете мрежи са настроени точно затова – да си плющят шамари) или единият пада под шамарите на другия (и тук трудна работа, мрежите са големи, а шамарите не са тежки). С две думи – има да си се бият. Това е прогнозата.
Гледаме. И си водим бележки.
Напред към другата война.
Там нещата си вървят, както са ви прогнозирани. Фронтът се движи на запад и още не е стигнал равновесната си точка. Руснаците влязоха в Авдеевка и боеве вече се водят в самия град. А това е най-укрепената позиция на украинската армия. Ама най-укрепената. Авдеевка – бившето военно градче на Донецк.
На фронта Сирски започна да действа. Хвърли резерви към Авдеевка, руснаците това и чакат – да се пострупат украински части на едно място. Месомелачката вдига рязко обороти. Утилизацията на украинското пушечно месо скочи от 4 бригади на месец на 5 бригади на месец. Очаква се да скочи още.
Вече се написаха немалко анализи, че тактиката на Сирски може да се окаже с ужасни последици за украинската армия. Две неща съм ви написал по въпроса. Едното е, че когато системата Таракан срещне плътни отбранителни линии, се засилва утилизацията на украинско пушечно месо на два метра под земята. Другото е, че като замине пушечното месо, почва да заминава и територията. Количеството загубена територия е пропорционално на количеството утилизирано пушечно месо.
Да видим малко от любимата ми логистика. Пред очите ви в Украйна върви изменение на концепцията за съвременната конфенционална война. От война между хората преминаваме към война между дроновете (докато дроновете свършат). Тук имахме технологично изоставане на руската армия в началото на войната (леле, леле, тука, тука четете, Витанов критикува руската армия!!!!). Руснаците обаче взеха мерки и първите резултати от стартирането на крупномащабно производство и вкарването на нови технологии почнаха да се виждат.
Наскоро украинската армия пропищя, че руски дронове с изкуствен интелект са минали през системите за радиоелекронна борба на украинската армия за да поразят важен военен обект. Всъщност, като погледне човек, от логистична гледна точка, очакванията са че производството на дронове в Русия ще надхвърли в пъти производството на дронове в Украйна – руските заводи са извън обсега на украинската армия, а украинските са под ударите на руснаците. Значи, трябва да погледнем на въпроса по-глобално. За да държи Украйна на ринга, Западът ще и предостави дронове и технологии за дронове. Срещу този конгломерат обаче се изправя руско-китайско-иранско-севернокорейският конгломерат, чиито технологии за дронове хич не са лоши и непрекъснато се подобряват.
Така, че можем да очакваме технологични новини и интересно развитие във войната на дроновете. Войната на хората е ясна – украинската армия се обезкървява и това предполага продължаващо руско настъпление на запад. В посока Купянск, Авдеевка и Курахово. Южната част на Авдеевка се очаква да падне скоро, там боевете ще се съсредоточат около коксохимическия завод. Задава се Мариупол – 2.
Стига толкова по тоз въпрос. Гледаме и си водим бележки.
Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 569 дни.
18 месеца са 549 дни. Над 18 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 19 месеца са 580 дни. Броячът върти.
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 672 дни. 22 месеца са 671 дни. 23 месеца са 701 дни. 22 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнямайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 672 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Що де отнася до ковида, знете какво трябва да правите.
1. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая.
3. Не се очакват проблеми с ковида и до края на февруари. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпозни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 671 дни, тогава ще ги взема насериозно.
За грипа
Какво ви писах
1.1. Грипната вълна няма да е супервисока. Причината е разминаването на степента на заразване по области. Пловдив, Варна и Бургас са в съсояние на грипна епидемия, но София още не е. Ето ви го – налице е.
1.2. Разрастването на грипа в София ще почне да се компенсира от намаляване на обхвата в другите области с много население. Ето ви го -налице. Следва общо намаляване на заболеваемостта.
1.3. Така, че, в момента се намираме в пика на грипната епидемия и кой знае колко по-лошо не се очаква да стане. Ето ви го – налице е. Прогнозата, че ситуацията ще се подобрява, а няма да се влошава, се осъществява. Нма какво да се иска повече. Пикът ви бе прогнозиран коректно, прогнозирано е и докога се очаква да отмине.
2. Призователната част от прогнозата бе да се пазите.
2.1 Поже сме в пика на грипната вълна, до 20-ти февруари избягвайте кашлещи колкото можете и не ходете по места, където се събират много хора, ако е възможно. Защо така? Околопиковите сойности на заболелите продължават известно време. Почнаха преди 15-на дни и трябва още около 5 дни, за да има съществен спад. Тоест, докъм 20-ти февруари.
2.2. Пазете се особено, ако сте в София. Там грипната вълна изостава малко и като се пазите, няма да и позволите да се вдигне прекалено високо. Което се и случва.
2.3. Укрепвайте си имунната система.
Та така. Прогнозите нека да си стоят така, както са направени, за да гледат всички какво е било прогнозирано и дали се случва това, както е прогнозирано. Ето, пред очите ви е всичко и се случва точно така, както е прогнозирано. Ако някой може да го направи по-добре, да го направи. Чакам прогноза, която да е валидна 672 дни. Кряканици не се броят.
Както знаете, тук се работи по Джон фон Нойман: Ще предскажем всички стабилни процеси и ще контролираме всички нестабилни процеси. Мисля, че ви убеждавам, че Хари Селдън не е фикция и че такова нещо ще се появи. Може и да е след 1000 години, но ще се появи.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *