Новите оръжия на Русия се справят перфектно с украинската натовска отбрана

Свят

Русия застави украинската артилерия да се оттегли и унищожава системата им за ПВО: Пробивът във военното дело изменя хода на спецоперацията

КАКВО СЕ СЛУЧИ ИЗВЕДНАЖ?

Признайте си, не четете всяка сводка за бойните действия, публикувана от собственото ви министерство на отбраната. Но напразно. Понякога в монотонното изброяване на унищоженото се откриват интересни подробности, по които може да се прецени появата на фронтовете на нов аргумент, който може ако не да промени хода на военните действия, то значително да му повлияе.

Прелиствам поредната сводка и ето ти на: 4 (!) пускови установки на системата за противовъздушна отбрана С-300 и една немска зенитна самоходна установка Gepard бяха унищожени само на едно направление за един ден. Хората, които следят хода на СВO, са наясно, че нямаме много възможности да достигаме до тези системи в дълбините на Украйна. А тук – 4 инсталации наведнъж! Какво стана изведнъж?

И ето какво се случи. Светлите умове в Русия внезапно си спомниха, че от началото на 2000 г. нашата отбранителна индустрия разработва „унифициран модул за планиране и корекция“ (УMПК) на авиобомби. И дори много пъти показваха своето ноу-хау на различни международни изложения.

Ако обясним без много неразбираеми технически детайли, това са крила за обикновени неуправляеми авиационни бомби, плюс устройство за насочването им. И така обикновеният „чугуний“ (както пилотите наричат например бомбата FAB-500) се превръща в мощен боеприпас с високоточно насочване! Които, освен това, от самолетите се изстрелват от голяма височина /над 10 километра/, при това без те да навлизат в зоната на поражение на ПВО на противника.

И този „чугуний“ лети, някои казват – над 60, а други – над 80 километра, нарушавайки спокойния премерен живот на ВСУ в близкия тил.

ШИКАРНО ПОРАЗЯВАТ!“

Тук, между другото, командирът на украинските обединени сили Сергей Наев се оплака:

Това е ярък пример как противникът използва предимството в авиацията, тъй като той използва тези бомби, без да навлиза в нашата зона за ПВО. В същото време действията на неговата бомбардировъчна авиация се прикриват от изтребители от типа Су-30 и Су-35, бордовото въоръжение на които им позволява да открият и унищожат нашите самолети-прехващачи още преди да се доближим до разстоянието за пуск на нашите ракети „въздух – въздух“.

Има за какво да се тревожат. Веднага след като, например, украинските диверсанти бродиха по островите на Днепър на юг от Херсон, мощни експлозии започнаха да разтърсват техните крепости и бази, оставяйки след себе си само гигантски кратери, пълни с вода.

Разузнавачи от земята обслужват целите на авиацията, а от дълбините на нашата територия се изпращат бомби с крила право в целта. Кадрите, заснети от дроновете, са наистина впечатляващи. Това не е коптер-играчка с граната и дори не дрон с мина. Тук качеството на поражението е съвсем различно.

– Наистина ли целта е унищожена? – питам разузнавачите.

– Шикарно поразяват! уверяват те.

Какво трябва да направи врагът в ситуация, в която вашите части са затрупвани безнаказано с 500-килограмови бомби (а ние имаме много от тях, а и още не сме използвали тези по тон и половина – модулът затова е унифициран, защото може да се прилага с различни видове въздушни боеприпаси)? Точно така, изтеглят системите за противовъздушна отбрана от тиловата дълбочина директно до фронтовата линия, което може да изплаши нашите бомбардировачи, въоръжени с „чугуний“.

Но ние засичаме тези системи за противовъздушна отбрана и им нанасяме удари (като същите тези 4 установки за противовъздушна отбрана на ден!).

И по-нататък идва „гвоздеят на „сезона“ – нашият баражиращ боеприпас „Ланцет“ с обсег от 40 или 70 километра – нека врагът се тревожи за разстоянието. Този безпилотен самолет-камикадзе вече се прочу много шумно на Сватовското направление, принуждавайки украинската артилерия да се оттегли от предната линия на максимално далечното разстояние за стрелба. „Ланцетите“ вече се превърнаха в истинско откритие в хода на Специалната операция.

СТРОЯТ ГАУБИЦИ ОТ ТРУПИ

Ланцетите не бяха прехвърлени веднага в нашите части. Първо, в реални бойни условия, те бяха изпитвани от „заводчиците“ (както тук се наричат представителите на отбранителната индустрия). Това са експерти в своята област. Те обучиха и операторите.

– Те проведоха изпита мълчаливо – спомня си щатният „ланцетник“ на 98-ма въздушнодесантна дивизия Макс. – увериха се, че можем да правим всичко сами, „от“ и „до“ без подкана. Поразихме всички цели без проблеми.

– Как се променят действията на врага с появата на новите ни оръжия?

– Започват да оттеглят своите средства за поражение и артилерията им, сега в най-добрия случай, се приближава по-близо, стреля и пробва по-най бързия начин да се прибере обратно. Те започнаха да се маскират по-добре, техниката беше пренесена по-дълбоко в горите, над капонирите бяха монтирани „противоланцетни“ мрежи. Също така започнаха да поставят много фалшиви цели. Това е като някога надуваемите танкове, само че гаубиците се правят от трупи. Решетките над оръдията не работят, те вече се убедиха сами. В горите отгатваме моментите, ракурсите са такива, че можете да уцелите целта, да летите с ювелирна точност …

ЛИКВИДАТОРИ ПО ЧЕХЛИ

Зад гърба ми разчетът на Ланцет разгръща пусковата установка и извежда дрона в бойна позиция. Очевидно е открита цел от дрон и прехвърлена към контролния панел в избата на обикновена селска къщурка, отдавна разрушена от артилерията. Там пред мониторите седят оператори – ликвидатори по чехли.

– Преди това сте се занимавали с безпилотната тематика, колко по-ефективно е използването на такива високоточни оръжия в сравнение с обикновената артилерия, – питам Макс.

– Ефективността е много висока. Първо, поради скоростта на нанасяне, и второ, това е точността. Тоест изразходват се много по-малко боеприпаси. Не е необходимо да използваме няколко дрона за нулиране, поразяваме танкове, самоходни оръдия, гаубици, бойни машини на пехотата, бронетранспортьори още от първия път. И тежко бронирани машини, и леко бронирани …

Сега всички чакат появата на танковете на НАТО – „Леопарди”, „Ейбрамс”. Наясно ли сте как да се справяте с тях?

– Проучихме, вече има предположения как да работим с тях.

– Тоест това не е оръжието, което ще помогне много на врага?

Със сигурност няма да са непобедими.

ТЕХНИТЕ ДУПКИ СА НАШИ ПРОЗОРЦИ

Между другото, Алексей Дмитрашковски, началник на обединения пресцентър на Таврическото направление на Въоръжените сили на Украйна, говори за друга тактика на руските военни, в която камикадзетата играят ролята на първа цигулка.

Дроновете „Геран“, по думите на офицера от въоръжените сили на Украйна, примамват зенитно-ракетните системи върху себе си. И след като украинската система за противовъздушна отбрана се разкрива, веднага я поразяват с БПЛА „Ланцет“.

Имаше и екипна работа: два самолета примамваха нашите сили за противовъздушна отбрана, а третият самолет нанеся отгоре удар по тях“, оплака се Дмитрашковски.

Изглежда, че потискането на противовъздушната отбрана на противника се е превърнало в системна работа за нашите войски, което е много важно, включително за унищожаване на цели в дълбините на Украйна. Не можем да работим спокойно със самолети над нейната територия, докато не бъдат потиснати зенитно-ракетните системи – в противен случай ще погубим нашата авиация.

И днес Киев се оплаква от липсата на ракети за съветските системи. А западните доставки все още не могат да компенсират „дупките“ в небето. Ако тези пропуски станат по-големи, ще се отворят прозорци от възможности за нас да нанесем удар по много вериги за доставки на въоръжените сили на Украйна.

Превод: ЕС

Tagged

1 thought on “Новите оръжия на Русия се справят перфектно с украинската натовска отбрана

  1. Стига, да пишете руски глупости, тип евтини пропагандни клишета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *