Новият министър на образованието ще прави революция. Няма да оценят знанията на учениците

България отблизо
Оценяването в българските училища трябва да бъде повече насочено към измерване на умения и компетентности, а не за механично възпроизвеждане на знания. Това подчерта министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща със Сдружението на директорите в системата на образованието в България, съобщи пресцентърът Министерството на образованието и науката (МОН).

По думите на министъра МОН ще започне преглед на учебните програми, който ще бъде направен съвместно с учителите, за да се намали фактологическата натовареност за сметка на практическите знания и умения, застъпени в тях.

 

„Намираме се в момент, в който можем качествено да променим образователната система, като надграждаме добрите практики и елиминираме недостатъците, установени от опита“, посочи проф. Цоков.

 

По думите му подобни препоръки се посочват и в докладите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Дигитализацията в обучителния процес дава много възможности, една от които е създаването на персонализирано съдържание, съобразено с нуждите на отделни ученици. Подобни иновации биха позволили да изведем обучението на друго ниво“, каза образователният министър.

 

Сред основните теми на срещата бе и подготовката на бъдещите учители. „Факт е, че в системата на училищното образование има много натрупани проблеми, които трябва да решаваме от първия ден. Заедно с това обаче не трябва да спираме да работим за дългосрочни приоритети като подготовката на младите учители“, заяви проф. Цоков. Той обърна специално внимание на практическата им подготовка и на нуждата от повече механизми, които да мотивират действащите учители да се включват активно в този процес.

 

Министър Галин Цоков обърна внимание на предучилищното образование като област, в която трябва да има индивидуален подход при планиране на политиките на национално ниво. Сдружението на директорите в системата на образованието постави още въпроси, свързани с бъдещите конкурси за училищни ръководители, започване на нови и разширяване на съществуващите програми, обмяна на опит между образователните институции и други.

 

В срещата участваха директори на училища и детски градини от страната, както и екипът на политическото ръководство на министерството.

 

Важно е да се приеме стандарт за качество на образованието и учебните програми да са свързани с формирането на умения, каза образователният министър Галин Цоков на 16 юни в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Елисавета Белобрадова.

 

Тя попита също смята ли проф. Цоков да започне работа по промяна на начина, по който се оценяват учениците и предвижда ли се преразглеждане на учебните програми, както и дали се обмисля някакъв допълнителен механизъм за подкрепа на учениците, на които им е трудно да се справят с уроците.

Tagged

2 thoughts on “Новият министър на образованието ще прави революция. Няма да оценят знанията на учениците

  1. НОВИЯТ МИНИСТЪР ДА ВСЕМЕ ДА ЗАКРИЕ И УЧИЛИЩАТА, А?!? СРАМНО И ПОЗОРНО ЕДИН ПРОФЕСОР ДА ГОВОРИ И ПРЕДЛАГА ТАКИВА ЩУРОТИИ!!! МАЛКО ЛИ ОПРОСТАЧИХТЕ БЪЛГАРИТЕ С ЛИЗАНЕТО ВИ НА ЗАДНИЦИТЕ НА ЕВРОАТЛАНТИЦИ И АМЕРИКАНЦИ, КОИТО ИСКАТ И РАБОТЯТ ЕДИНСТВЕНО ЗА ЛИКВИДИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И БЪЛГАРЩИНАТА!?
    КОЙ ТИ ДАДЕ НАУЧНА КАРИЕРА, ЧЕ И ПРОФЕСОРСКА ТИТЛА, РЕЗИЛ НЕЩАСТЕН?!?

  2. Този ненормалник напълно ще унищожи образованието Сиготно му е наредено от краварите всичко що е българско да бъде захвърля на боклука, а същевременно по голям боклука от правителството няма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *