Жоржета Пехливанова: БРИКС е по-силна от САЩ и ЕС

Свят

В навечерието на 78-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, която се провежда в Ню Йорк в дните 18-26 септември, от особено значение ще бъде мястото, което ще бъде отредено на БРИКС . След Йоханесбург на световната карта излезе темата на общия дебат: „Възвръщане на доверието и възстановяване на глобалната солидарност: Ускоряване на дейностите по Дневен ред 2030 и заложените в него цели за устойчиво развитие за постигане на мир, просперитет, напредък и устойчивост за всички“.

 

15-тата среща на върха на БРИКС с домакин Южна Африка се проведе в Йоханесбург от 22 до 24 август т.г.  и събра над 65 държавни и правителствени представители от цял свят.

В дневния ред акцентът бе:  дебат по критерия за подбор на нови държави-членки, дедоларизация, повишаване  авторитета на държавите от БРИКС,  въздействието и утвърждаването  на БРИКС като световна организация, която съперничи по своята геополитическа сила на Запада  и се налага като противотежест  на Г-7.

 

Западната пропаганда. Може би заради целите й провеждането на тази среща на върха в Южна Африка предполагаше широк медиен интерес и политически отзвук. Но се забеляза, че Западът негласно се налага  да бъде снишено нейното значение  и  първокласните западни медии отразяваха пестеливо и със заядлив подтекст  събитието и участниците с техните изказвания.  Не случайно по това време и Папата възропта по повод този стил на неискреност на повечето световни медии. Светият отец дори назова „четири гряха  на журналистиката днес“: дезинформация; твърдения без доказателства; клевета… и любов към скандала. /Франс прес/

 

Въпреки „отвличане на вниманието“ с други теми, срещата на върха в Йоханесбург премина успешно без ексцесии  и постигна набелязаните цели в тридневния  политико-икономически маратон. Срещата се превърна в едно мини-ООН. Проведени бяха много двустранни срещи между президенти, премиери, външни министри и други официални лица. БРИКС доказа,  че е световна, а не регионална организация , което засили още повече интересът към срещата. А изказванията на държавни и правителствени лидери по важни теми по време на пленарните заседания пролича голямото желание и възможности държавите при политическо равноправие да придвижват тежката световна колесница на прогреса с мирни средства.

 

Акронимът BRIC (в превод от английски и френски означава „тухла“) бива сглобен по първите букви на държавите на латиница – Бразилия, Русия, Индия и Китай от икономиста  по международни валутни пазари,  Джим О’Нийл, през 2001г. в Лондонската банка за инвестиции Goldman Sachs, която по-късно той оглавява. Затова негово откритие през 2015 г. Джим О’Нийл е провъзгласен за “лорд” и става член на Камарата на Лордовете.

 

Абревиатурата БРИКС –  “изгряващи” големи държави – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (последната присъединила се под буквата “S“)  са известни  в световните медии като  „emerging countries / países emergentes”,  което в превод означава „стърчащи, изпъкващи, изгряващи, изникващи”страни. Концепцията на англичанина за “изгряващите държави” е, че в близките двадесет години тези страни ще надминат Групата на седемте индустриални страни, известни под абревиатурата Г-7. Още през 2001г. тази прогноза на О’Нийл не се харесва, предизвиква вълна от несъгласия и безпокойства  в Западния свят, тъй като идеята му тогава звучи  твърде новаторска и заплашителна, но триумфира във времето…

 

Осем години по-късно концепцията на О’Нийл за “изгряващите” БРИК се утвърди като реалност на първата среща на върха в Русия, в Екатеринбург-“града на два континента”. Лидерите на четирите страни от БРИК се събират на първата учредителна Среща на върха на 16 юни 2009 г. в Екатеринбург  в прочутата къща на Севастянов, днес паметник на културата.

 

На страните от БРИК се пада фундаменталната роля по изграждането на нов, по-справедлив и сигурен международен ред. Договорихме се да задълбочаваме партньорството и вярваме, че е много важно да продължим работата си“, заявява домакинът на втората среща 16 април 2010г. бразилският президент Луис Инасиу Лула да Силва.

А на 14 април 2011 г. в китайския курорт Саня на остров Хайнан Южна Африка е приета за пълноправен член и от тогава групата вече се нарича БРИКС.

 

Едно е да редактираш международен документ, който да служи за ориентиране на инвеститорите и друго и съвсем различно е някой да даде политически и държавен смисъл на този нов световен клуб – икономически, политически и социален. И заслугата е на руския президент Владимир Путин, призната от всички лидери на БРИКС.  Замисълът на Путин става известен две години  преди срещата в Екатеринбург с речта му на Конференцията за сигурност в Мюнхен на 10 февруари 2007 г., в която той разобличава политиката на НАТО и хегемонията на САЩ и изтъква превъзходството на новите изгряващи държави в света и защо:

 

“Убеден съм: ние стигнахме до граничния миг, в който сме длъжни съществено да се замислим над цялата архитектура на световната сигурност. И тук би трябвало да се оттласнем от търсенето на рационален баланс сред ползите на всички субекти на интернационалното другарство. Още повече през днешния ден, когато „ интернационалният ландшафт “ толкоз осезателно и толкоз бързо се трансформира – трансформира се за сметка на динамичното развиване на редица страни и райони.

 

Госпожа Федералният канцлер към този момент загатна за това. Например, сумарният Брутният вътрешен продукт на Индия и Китай по паритетна покупателна дарба към този момент е по-голям от този на Съединените американски щати.

 

А изчисленият на този принцип Брутният вътрешен продукт на страните от групата БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай превъзхожда съвкупния Брутен вътрешен продукт на Евросъюза.

 

И по оценка на специалистите в обозрима историческа вероятност този раздор единствено ще става по-голям. Не бива да се съмняваме, че икономическият капацитет на новите центрове на международния растеж неизбежно ще се конвертира в политическо въздействие и ще ускорява многополярността. В тази връзка съществено се усилва ролята на многостранната дипломация. Откритостта, прозрачността и предсказуемостта в политиката са безалтернативни, а използването на мощ би трябвало да бъде в действителност изключителна мярка, по този начин както и използването на смъртното наказване в правовите системи на някои страни…”

 

Променящата се идентичност на БРИКС

 

При основаването на групата акронимът БРИК беше свързан с определено възприемане на нейните държави членки, а именно като така наречените „възходящи сили“ като възходящи сили на световната икономика, а оттам и като подходяща цел за чуждестранни инвестиции.

 

Дебатът за БРИКС бързо беше доминиран от въпроса дали действията им в международната политика следват предимно статусни интереси или са готови да участват и в споделянето на тежестта.

 

БРИКС днес надминава G-7: „Петте (засега!) държави от БРИКС надминаха G7 по отношение на техния комбиниран БВП през 2020 г. Това е измерено по паритет на покупателната способност, т.е. коригирано за разликите в покупателната способност. Според МВФ блокът колективно ще представлява 32,1 процента от световния БВП тази година. Това е повече от едва 16,9 процента през 1995 г. и повече от дела на Г-7 от 29,9 процента.“ Статистиката е от уважавания от мен проф. Боян Дуранкев по данни на МВФ.

 

Бразилия, Русия, Индия и Китай са основатели, а Южна Африка, най-малкият член по отношение на икономическо влияние и население, е първият бенефициент от разширяването на блока през 2010 г., когато групата вече стана известна като БРИКС. Заедно, страните представляват повече от 43% от световното население и над една четвърт от световната икономика. Много важно е да се отбележи, че блокът взима решенията с консенсус. Всички страни от БРИКС са част от Групата на 20-те големи икономики (G20). 

 

Срещата на върха на БРИКС  в Йоханесбург показа накъде върви светът и кои са неговите проблеми пред предстоящата редовна септемврийска сесия на ООН  с присъствието и на генералния секретар на ООН ѝ А. Гутериш на нея. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза пред висшите участници на форума, че „днешните структури за глобално управление отразяват вчерашния свят“ и че за да станат многостранните институции универсални, те се нуждаят от реформа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. „Това важи в особена степен и за Съвета за сигурност на ООН и институциите на Бретън-Уудската система“, допълни той, имайки предвид Световната банка и МВФ. БРИКС днес е 43%  от населението в света и ¼ от нейното производство.

 

Руският лидер във встъпителното си слово пред участниците във форума във видеообръщение от Москва увери, че „Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка с право са се утвърдили на световната арена като авторитетна структура“. Позицията на БРИКС непрекъснато укрепва, а курсът й отговаря на стремежите на основната част от международната общност – мнозинството в света… Ние всички сме единодушни в подкрепа на формирането на многополюсен световен ред, който е наистина справедлив и основан на международното право, като същевременно зачита основните принципи на Хартата на ООН, включително суверенното право и зачитането на правото на всеки народ на собствен модел на развитие“, обясни Путин. Страните от БРИКС са против хегемонията и политиката на неоколониализъм, подчерта още президентът на Русия.

 

Китайският президент Си Дзинпин, който бе посрещнат с много почести в Южна Африка, в речта си на срещата на върха на лидерите на БРИКС в Йоханесбург изтъкна, че „БРИКС означава справедливост по света и с присъединяването на нови членове организацията само ще увеличи силата си…Неприемливо е някои държави да налагат своите правила и регулации като международни норми“ , визирайки САЩ и Запада, предаде Синхуа.

„Удоволствие е да се види нарастващият ентусиазъм на развиващите се страни да участват в сътрудничество в БРИКС. Много от тях искат да се присъединят към механизма на БРИКС. Трябва да се възползваме от формата БРИКС+ и разширяването на БРИКС, така че повече държави да станат част от нашето семейство, да изградим силата си, да бъдем по-мъдри и да направим нашата система на управление по-справедлива и равна.

 

Уважаеми колеги, както гласи старата китайска поговорка: „Справедливостта винаги ще възтържествува“. БРИКС означава справедливост по света. Така ще бъдем по-силни и ще допринасяме все повече за международния мир и развитие…Китай ще настоява блокът от нововъзникващи пазари БРИКС, в който членуват освен Китай също Бразилия, Русия, Индия и Република Южна Африка, да се превърне в пълномащабен съперник на Г-7 тази седмица, когато лидери от целия развиващ се свят се събират в Йоханесбург, за да обсъдят най-голямото разширяване на форума от повече от десетилетие“, заключи китайският лидер.

 

Дедоларизацията

 

Една от основните цели на срещата на БРИКС е да се избяга от “тиранията на долара” и от неговите институции. Замисълът да бъде създадена обща валута, способна да се съревновава със зелената банкнота все още се обмисля, както и ползването на възможността  на сътрудничество и  търговия със собствена валута. Затова е създадена новата банка на БРИКС (New Development Bank)спод ръководството на  Дилма Русеф, бившата президентка на Бразилия, която е от български произход и никога не пропуска с гордост да го изтъкне.

 

Базираният в Шанхай международен кредитор разглежда молби за членство от около 15 страни, като се очаква да одобри приемането в състава си на четири или пет от тях. Русеф е отказала да назове имената на държавите, но е посочила, че за банката е приоритет да диверсифицира географското си представителство. Банката на БРИКС се опитва да се разграничи от Световната банка и МВФ, без да поставя политически условия при отпускане на заеми. „Ние отхвърляме всякакъв вид налагане на условия. Често заемът се дава, при условие че се изпълняват определени политики. Ние не правим това. Ние уважаваме политиките на всяка страна“, е посочила Русеф.

 

Москва нагледно показа как икономическата конфронтация с Европа и САЩ не е гибелно начинание. След цяла година икономически санкции, точно през 2022 г. руската икономика изпревари германската по паритетна покупателна способност, а през през първата половина на 2023 г отбелязва икономически ръст от над 3%. Което подтиква всяка една регионална сила да предприема по-рисково поведение на международната арена, без да се стеснява много от реакциите на Запада.

 

„Новата банка за развитие, мултинационалната банка, създадена от страните от групата БРИКС, планира да започне да отпуска заеми в южноафрикански рандове и бразилски реали като част от плановете си за намаляване на зависимостта от долара и насърчаване на по-многополюсна международна финансова система. Това е заявила в интервю за в. „Файненшъл таймс“ президентът на банката Дилма Русеф, цитирана от БТА.

 

Авторитетът на Дилма Русеф застрашава този на другата българка Кристалина Георгиева, която оглавява все още МВФ и е изцяло под опеката на САЩ. За разлика от Русеф, Георгиева се срамува от живота си прекаран в България, поне това пролича от нейните неискрени спомени в последното й интервю във “Washington Post“. Не съм изненадана, че на Кристалина Георгиева й върви да се състезава неравностойно с българки на световната сцена , които я надвишават не само по познание и статут, но и по морал.

 

В последния ден на форума президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса на пресконференция обяви номинираните 6 членки на БРИКС на 15-ата среща на върха в Йоханесбург –  Аржентина, ОАЕ, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Етиопия, които се присъединяват към БРИКС от 1 януари 2024 г. Новият БРИКС след 1 януари 2024г. ще представлява приблизително 46% от световното население, 29% от световния брутен вътрешен продукт в номинално изражение и 37% от световния БВП по паритет на покупателната способност.

 

Решението за присъединяване на още 6 страни цели да засили влиянието на блока, който е обещал да се застъпва за интересите на „глобалния Юг“, отбелязва Ройтерс. Възможно е разширяването да проправи път за още десетки заинтересовани страни, желаещи да се присъединят. Интерес към присъединяване са изразили над 40 страни според южноафрикански представител. Официални искания са подали 22 от тях.

 

Владимир Путин във видеообръщение поздрави новите 6 държави: «Ние си сътрудничим на принципите на равенство, партньорска подкрепа, зачитане на интересите на другия и това е същността на ориентирания към бъдещето стратегически курс на нашия съюз, курс, който отговаря на стремежите на основната част на световната общност, така нареченото глобално мнозинство. Цифрите говорят сами за себе си. През последното десетилетие взаимните инвестиции от страните-членки на БРИКС са се увеличили шест пъти. На свой ред инвестициите им в световната икономика като цяло са се удвоили, а общият им износ е достигнал 20% от общосветовния показател».(23 август 2023 г.)

 

Руският лидер изтъкна че ”Западът провежда “колониализъм в нова опаковка”, което смята за опасно. „БРИКС не се противопоставя на никого, но създаването на многополярен световен ред има своите непримирими противници, които пречат на създаването на нови центрове на влияние по света…Държавите от „златния милиард“ правят всичко възможно да запазят еднополярния свят…Западът използва своите „правила“ за користни цели, това е „колониализъм в нова опаковка“…

 

Путин благодари на лидерите-участници във форума за решението  Русия да  поеме следващото  председателство на БРИКС+ и постави на дневен ред  засилване на многостранното сътрудничество. Путин съобщи, че следващата Срещата  на върха в Русия се очертава да бъде през октомври 2024 г. в Казан , столицата на Татарстан. / ЕФЕ /

 

Не е без значение и решението да бъде избрана ексклузивно Русия за нов председател на БРИКС, измествайки реда на Бразилия. Символен знак и реакция срещу опита на Запада да остракира Москва и в частност – жест към самия Путин и специално към неговото принудително отсъствие от форума. И предопределя, че новата среща в Казан, ще бъде натоварена с много повече антизападна риторика и инициативи. Което означава, че ще бъде по- интересна от току-що завършилата./ Георги Георгиев за „Гласове“/

 

И нека завърша със заключителните думи на форума на бразилския президент Лула да Силва: „Вярвам, че това е един исторически момент за човечеството, в който страните от Юга за първи път могат да покажат силата си, която имат. Смятам, че нещата ще еволюират така, че ще бъде лесно да се седне и разговаря. Кой знае,  може да се стигне да се съберат утре страните на БРИКС с блока на Г-7, за да дискутират по търговия, научния и технологичен напредък, да обсъждат демокрацията???“ 

Източник Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *