сряда, май 01, 2024
Начало > Свят > Нови скандали и разцепление сред властниците в Киев бележат края на играта

Нови скандали и разцепление сред властниците в Киев бележат края на играта

Свят

Валерий Залужни не се е появявал в обществото след раняването в главата през май 2023 г.

Народният депутат от партията „Слуга на народа“ Маряна Безугла реши да пита хората кой да смени главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни – тя започна анкета на тази тема на страницата си в социалната мрежа Фейсбук, предаде агенция УНИАН.

 

„Няма недосегаеми“, написа тя и пусна анкета, включително с името на Кирило Буданов. Това се случва само дни, след като Безугла от партията на Володимир Зеленски поиска оставката на Залужни, твърдейки, че украинската армия няма план за 2024 година и има огромни проблеми с мобилизацията.

Анкетата ѝ в социалните мрежи предизвика нова вълна на възмущение. Потребители написаха, че само военни могат да коментират такива неща. Активистът Борислав Береза направи комична анкета за това кой може да замени Безуглая във фракцията на „Слуга на народа“ в украинския парламент.

Коментатори в Украйна посочват, че точно в този момент не трябва да има разделение в страната. Залужни заяви в интервю за The Economist, че войната е навлязла в задънена улица, от която Украйна може да се измъкне само при „технологичен пробив“ на фронта. Политическият анализатор Владимир Фесенко заяви, че Зеленски не смее да уволни Залужни, защото генералът може да влезе в политиката и да го измести оттам с по-висок рейтинг.

Междувременно кметът на столицата Киев Виталий Кличко разкритикува украинския президент Володимир Зеленски, обвинявайки го, че е допуснал множество грешки. „Можем да лъжем еуфорично народа и партньорите си, но не може да го правим вечно“, заяви той, като същевременно изрази ясна подкрепа за началника на украинския генерален щаб генерал Валерий Залужни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *